29.12.2017. Momir Iseni

Završite – i počnite

 

 

Danas je poslednji radni dan ove 2017. Sledeći tekst, njuzleter ili post na Fejsbuku doći će naredne godine. Do tada, želim da razmislite o nečemu. Idealno, bilo bi najbolje da o tome razmislite do kraja vikenda – pre no što časovnik označi kraj godine.

Evo šta želim od vas:

Pre no što se posvetite novom početku (bilo čega), želim da načinite – novi završetak.

Govorim o problemu koji ljudi sebi stvaraju a da ga najčešće nisu svesni. Ne možete jednostavno nastavljati sa dodavanjem novih stvari u životu. Ključ većeg uspeha ne nalazi se u dodavanju. Jer, pre dodavanja, morate prvo oduzeti.

Pre no što se kalendar okrene na novu godinu i počnete da dodajete mnogo toga novog – nove ideje, nove ciljeve, odluke, nade i snove – prvo morate napraviti mesta za njih. U suprotnom ćete samo povećati stres i smanjiti mogućnost i sposobnost da načinite išta novo.

Ne zaboravite: mada se ne možete vratiti unazad i načiniti novi početak onoga što ste odavno otpočeli – uvek možete načiniti novi kraj.

Dakle pre no što, od ponedeljka, počnete: šta prethodno treba da okončate?

Možda je u pitanju odnos koji trpite preko volje? Loša navika kojoj ste dopustili da ovlada vama? Nešto na šta ste pristali, obaveza kojoj ste brzopleto rekli „Da“, stavka koju ste stavili na listu i shvatili da joj tu nije mesto? Nešto što ste počeli da tolerišete – ponašanje koje ste usvojili, način razmišljanja pod čiji uticaj ste potpali, ili karakterna crta koju ste razvili?

Šta biste želeli da niste ni započeli? Odaberite šta je u pitanju, i završite s tim već danas. Da – danas. Ili barem do kraja vikenda.  Obavežite se da to završite – i završite s tim.

Ne možete promeniti početak, ali možete stvoriti kraj. Završite s tim. Recite zbogom, zatvorite vrata. I ponovo otvorite neka nova.

 


Komentari su zatvoreni.