19.05.2011. Momir Iseni

Šokirajte ruke za 15 minuta

Ponekad se dešava da ste zbog neke iznenadne obaveze prinuđeni da skratite planirano trajanje treninga. To po pravilu izaziva nezadovoljstvo, jer lanac misli neminovno vodi ka zaključku kako jednostavno nije bilo dovoljno vremena da se mišić pogodi na pravi način.

Međutim, ne samo da ima dovoljno vremena, nego postoje i pravi načini da se mišići stimulišu. Kao što naslov kaže, ovaj članak posvećen je jednom od tih načina veoma zgusnutog treninga, izuzetno kratkom ali i izuzetno intenzivnom programu za ruke. 15 minuta iz naslova su gornja granica. U stvari, verovatno ćete uspeti da taj za ruke potpuno šokantan trening „upakujete“ i u kraće vreme.

Takav način vežbanja preporučujem kao povremeni način podsticanja mišićne konfuzije koja je, zbog stimulacije neuromišićnog sistema na za organizam neuobičajen način, izuzetno korisno sredstvo za prevenciju stagnacije i ubrizgavanje novog intenziteta treninzima. A kao bonus, izuzetno je koristan kada se nema dovoljno vremena za uobičajeni trening.

Trening je izuzetno jednostavan, ali ne dajte da vas to zavara. Za nekoliko minuta osetićete njegovo dejstvo.

Šok za biceps

Stanite ispred stalka sa bučicama, uzmite najlakši par, i izvedite 4 ponavljanja pregiba za biceps, sa obe ruke istovremeno. Kada ste izveli 4 ponavljanja, spustite taj par bučica, i uzmite sledeći par po težini. I sa njim izvedite 4 ponavljanja pa pređite na sledeći teži par, postepeno se pomerajući niz stalak sa bučicama i uz težine. Kada dođete do najveće težine sa kojom možete izvesti puna 4 ponavljanja (tada ćete već ZNATI kako je trening veoma delotvoran), odmorite se 1 minut i ponovite to isto, ali ovog puta idući nadole, od najviše ka najnižoj težini, izvodeći takođe po 4 ponavljanja. I to je sve, trening za biceps je završen. Odmorite se 1 minut, i pripremite za vežbanje tricepsa.

 

Iznanađeni tricepsi

Pretpostavljate da se ovaj vid treninga za tricepse zasniva na istom principu. Vežba idealna za ovakav pristup treningu je stojeće jednoručno podizanje bučica iza glave, a sam trening je istovetan treningu za biceps, s tim što ovde ima više vremena za odmor slobodne ruke koja čeka da druga ruka završi svoja 4 ponavljanja. Dakle, redom koristite bučice sve veće težine u po 4 ponavljanja i, kada dostignete najveće opterećenje, nakon odmora koji traje 1 minut, vratite se nazad niz težine sve do najlakšeg opterećenja. Time je i trening za triceps okončan.

 

Siguran sam da ste i samim čitanjem ovog članka poželeli da odmah i iskusite efikasnost opisanog metoda. Kada znate na čemu je zasnovan, kao i koliko rada iziskuje u tako kratkom vremenu, uopšte ne sumnjam da ste uvereni kako je on i veoma delotvoran.

Međutim, kao što sam rekao, ovakav trening je veoma brutalan i izuzetno zahtevan u smislu oporavka mišića, i zato ga koristite mudro, što znači samo povremeno. Ako tako budete postupali, ubrizgavaćete injekciju svežine i iznenađenja svojim treninzima, što može biti samo od koristi za novi rast.

 


Komentari su zatvoreni.