19.12.2011. Momir Iseni

Sledite mravlju filozofiju

Ne znam za vas, ali ja sam uvek na neki način bio očaran mravima. Još od detinjstva, i divnog romana Grad Clifforda Simaka, gde su predstavljeni kao sledeća inteligentna vsta koja nakon nestanka čovečanstva vlada svetom, mravi su me izuzetno intrigirali. Svaki njihov postupak, kao i čitava društvena organizacija govore samo o jednoj stvari: savršenoj svrhovitosti i efikasnosti. Smatram da svako treba ako ne da proučava, a ono barem da zastane i razmisli o mravima. Jer, mravi imaju zadivljujuću životnu filozofiju (naravno da mravi nemaju ništa što bi se makar i približno moglo okarakterisati kao filozofija, ali siguran sam da me razumete) koja se može svesti na četiri osnovne postavke.

Postavka broj jedan: mravi nikada ne odustaju. To je fantastična filozofija. Ukoliko su nekuda namerili i pokušate da ih zaustavite postavljajući prepreke pred njih, oni će jednostavno potražiti drugi put. Penjaće se preko prepreka, podvlačiti se ispod njih, zaobilaziti ih. Oni jednostavno nastavljaju da traže drugi put, sve dok ga ne pronađu. Bez nervoze, bez rasipanja suvišne energije – jednostavno potraže drugi najbolji put, i slede ga. Kakva veličanstvena filozofija, da se nikada ne odustane od pokušaja da se stigne na nameravano odredište.

Postavka broj dva: mravi tokom čitavog leta misle na zimu. To je veoma značajna perspektiva. Ne možete biti toliko naivni i zaneseni i misliti da će leto večno trajati. Zbog toga mravi i u sred leta sakupljaju hranu za zimu. Stara priča savetuje da se „kuća ne gradi na pesku tokom leta“. Drugim rečima, potrebno je razmišljati unapred: tokom leta, neophodno je imati na umu oluje koje će doneti jesen i zima. Tokom perioda kada sve ide kako treba, neophodno je graditi sigurnost za periode kada sve neće biti onako kako želimo, a koji će neminovno nastupiti.

Postavka broj tri: mravi tokom čitave zime misle na leto. To je od suštinskog značaja. Tokom zime, mravi neprestano podsećaju sebe kako „Ovo neće potrajati dugo, i uskoro ćemo ponovo izaći napolje“. I, kada dođe prvi topliji dan, mravi su napolju. Ako ponovo nastupi hladnoća, istog trenutka će ponovo zaroniti u svoj mravinjak, ali samo da opet izađu prvog toplog dana. Jer, oni ne mogu da dočekaju da izađu napolje. Pouka: kada nastupi vreme za akciju i pokret, ne oklevajte da preduzmete sve što je neophodno.

I, konačno, postavka broj četiri mravlje filozofije. Koliko će jedan mrav sakupiti tokom leta kako bi se pripremio za zimu? Koliko god je u stanju. Kakva zadivljujuća, „koliko god si u stanju“ filozofija. Shodno tome, koliko je potrebno raditi na sebi kako bi se postigli rezultati koje istinski želite? Koliko god ste to u stanju, naravno.

Zaista, kakav pogled na svet, i kakva sjajna životna filozofija – mravlja filozofija. Nikada ne odustajati, uvek gledati napred, ostati pozitivan i uvek činiti sve što je u našoj moći.


Komentari su zatvoreni.