10.04.2012. Momir Iseni

Prekinite začarani krug

Prilično uobičajena stvar koju primećujem kako kod svojih klijenata tako i u razgovoru sa poznanicima – a siguran sam da će se i dobar deo vas prepoznati u njoj – je da oni započinju dan veoma usmereni i odlučni da budu disciplinovani, jedući kvalitetan doručak, planirajući i pakujući planirani ručak i međuobrok, a potom odlaze na posao, fakultet ili u školu.

Nakon posla ili ostalih dnevnih obaveza, a pod uticajem spoljašnjih i unutrašnjih faktora (ah, ti izgovori!), dolazi do sledeće situacije (praćene specifičnim načinom razmišljanja): „Umoran/na si, imao/la si napet i stresan dan, udovolji sebi sada i počećeš ponovo sa ispravnim, striktnim, zdravim režimom sutra…“, ili bilo koje druge racionalizacije koja se čini kako bi se dohvatilo nezdrave i za svaka ozbiljna nastojanja za istinskom promenom odmažuće hrane. To brzo postaje navika, pa iz večeri u veče posežete za grickalicama, keksom, čašom vina… racionališući kako, zbog toga što ste čitavog dana jeli disciplinovano i zdravo, sada zalužujete predah.

Za to postoje mnogi razlozi:

  • Niste jeli dovoljno tokom ranijih obroka – zato analizirajte njihov sadržaj i povećajte njihov sadržaj i kalorijsku vrednost već sutra, i prekinite svako zastranjivanje.
  • To je navika i, čim u svojoj glavi upotrebite reči „Počeću ponovo ispravno sutra“, u vašoj glavi vi činite „pogrešno“ sada – ovaj začarani krug „ispravnog“ i „pogrešnog“, „crnog“ i „belog“, „uključenog“ i „isključenog“ neophodno je prekinuti odmah.
  • Vi tražite način za umirivanje stresa, i trenutno u tu svrhu koristite hranu. Pronađite nešto drugo što bi donelo rezultat kome težite. Skuvajte šolju čaja. Poslušajte CD u tišini. Pročitajte određen broj stranica neke knjige, ili magazina, takođe u tišini. Sedite na nekom mirnom mestu. Učinite nešto – samo prekinite taj začarani krug.

PREKINITE ZAČARANI KRUG! Naravno da će biti veoma neudobno, jer nastupaćete protiv onoga pred čim želite da odustanete i čemu da se predate. Obavežite se pred samim sobom da ćete prekinuti sa tim beskorisnim ciklusom SADA!

MOJA STRATEGIJA: Kada ovakav unutrašnji dijalog otpočne u mom umu (a ja svakako nisam imun na njega), ja odmah pripremim i pojedem kvalitetan obrok ili užinu, a potom uradim nešto što će me opustiti (to je obično čitanje ili slušanje muzike). Tek tada – i samo tada – ukoliko zaista postoji potreba za unosom nečega što mi ne koristi, doneću odluku da li je to zaista vredno narušavanja discipline i da li to istinski želim. Jer, jednom kada pojedem nešto zdravo i odagnam deo pritiska sa osećaja potrebe, veoma retko (više se ni ne sećam kada se to dogodilo poslednji put) poželim ono što sam želeo pre samo pola sata. Pokušajte ovu strategiju i prekinite svoj začarani krug.

DRUGA STRATEGIJA: Planirajte svoje nestrukturisane i ne baš zdrave i kvalitetne obroke u kojima ćete jesti sve ono što poželite unapred, i pridržavajte se tog rasporeda. Nikada ne odlučujte da se predate nekontrolisanom jelu na licu mesta, u trenutku kada vam unutrašnji poriv nalaže odsustvo kontrole – kada ste pod stresom ili umorni, recimo. Umesto toga, držite se svojih prethodno isplaniranih termina za to, radujte se njihovom dolasku i uživajte u zasićenosti bez osećaja krivice!


Komentari su zatvoreni.