30.01.2012. Momir Iseni

Osvojite svoje vreme

Sokrat je rekao: „Učiti znači sećati se.“ Mada možda osećate tu istinu, kada zaista odvajate vreme kako bi joj se posvetili i zaista usmerili na nju?

Živimo u doba u kome se vreme i aktivnosti mere gotovo nanosekundama. Sećam se detinjstva, kada se na budućnost gledalo sa izuzetnim optimizmom, kroz prizmu sve savršenije tehnologije koja će čovečanstvu omogućiti mnogo više slobodnog vremena. Ali, svi znamo koliko od toga je zaista i ostvareno. Većina ljudi, gde god se nalazili, neprestano želi da prima poruke i elektronsku poštu, da provodi vreme na društvenim mrežama putem mobilnih telefona, prenosnih računara i svih vrsta modernih komunikacionih uređaja.

Konstantno izdvajamo mnogo vremena za zahteve i podsticaje iz okruženja, a izuzetno retko kako bismo odlučili šta je ono što zaista želimo. Zapamtite: kad god reagujete na stimulans, ne kontrolišete situaciju. A sve dok ne kontrolišete situaciju, nećete biti zaista srećni. Stepen vašeg samopouzdanja svodi se na jednostavnu stvar: osećate li da vi kontrolišete događaje, ili da oni upravljaju vama? Tako je lako izgubiti svest o tome.

Ovo svakako nije nešto što ste sada pročitali, što ćete trenutno usvojiti, i najednom će od sada sve biti savršeno. Iskoristiću analogiju sa vežbanjem: nećete postići nikakav napredak u pogledu poboljšanja performansi ako program vežbi izvedete samo jednom. Neophodan je sistem vežbanja koga ćete se redovno pridržavati i, nakon nekog vremena, iskusićete i njegove rezultate, zbog čega će vaše samopouzdanje porasti, vežbanje postati zabavno, a vreme provedeno u njemu ispunjeno radošću.

Morate se izboriti za to da izdvojite vreme za sebe. Ako bilo šta nedostaje u životima najvećeg broja ljudi, to je upravo vreme za razmišljanje ne o problemima, nego o stvarima na kojima treba da su zahvalni. Za razmišljanje o onom što se želi, za pravljenje planova i osmišljavanje načina za omogućavanje da se oni ostvare, za podsticanje istinskih životnih sokova. I još: za uzimanje predaha, zastajanje i razmišljanje o onome što je u životu već sada sjajno. Ništa ne može biti izgrađeno na neuspehu, već isključivo na uspehu. Ukoliko to činite ponekad, ponekad ćete se osećati veoma dobro. Ali ako imate sistem za to, to će vam izmeniti život. Još jednom – morate se izboriti za svoje vreme, morate ga predvideti u svojim planovima.

Već smo se složili da je puko pričanje o nečemu samo divan san. Međutim, kada počnete da vizualizujete stvari, to postaje zaista uzbudljivo. Počnite da formirate plan, i stvari postaju moguće. Na kraju, kada isplanirate i vreme za sve to, to je već stvarnost.

Ljudi će u ogromnom broju (danas sam sreo već troje) govoriti kako nemaju vremena za to, ali – to je čista laž. Osnovni razlog zbog čega nemamo sve ono što želimo je u tome što mnogo lažemo sebe. Ali ne možete lagati sebe, a istovremeno očekivati da vam život bude sačinjen od istine i uspeha koji iz nje proizilazi.

Svaka promena započinje u trenutku. Uvek budite svesni moći trenutka. U jednom trenutku možete promeniti sve u životu, možete reći „Nikada više!“ U jednom trenutku možete pogledati nekome u oči onako kako to nikada niste učinili, zagrliti nekoga kako niste nikada ranije, reći „Volim te!“ i to misliti onako kako niste nikada ranije. Možete reći „Odustajem!“, „Počinjem!“, „Gotovo je!“ ili „Hoću!“

Razmislite o trenucima svog života koji su vas izmenili i učinili onim što ste sada. Jedna misao, jedna reč može probuditi nešto u vama. Ja vam, upravo sada, svim ovim rečima, ne dajem ništa, jer sve je već u vama. Ali kada se to nešto dotakne i probudi, dolazi vreme za akciju, kada ćete reći „To je to, nema više uzmicanja!“

U filmu „Pearl Harbour“, nakon što su japanske snage razorile zatečenu američku odbranu, samo japanski admiral ne deli oduševljenje svojih podređenih, i konstatuje: „Plašim se da smo samo probudili uspavanog diva.“ U svakom od nas postoji takav div. To je div emocija, jer od njih sve počinje. Emocije vas vode u veze i izvode iz njih, venčavaju vas i razvode, čine da započinjete i odustajete, da savladavate probleme ili dižete ruke od njih. Stvar je samo u tome uz koje emocije birate da živite.

Svi imamo svoja predubeđenja u pogledu toga zašto nešto ne može da bude ostvareno. Navike koje se moraju promeniti, a godinama su bile naš nerazdvojni deo. Neophodno je stvoriti početni zamah koji će pokrenuti stvari. Baš kao grudva snega koja, krećući se nizbrdo i ubrzavajući, vremenom narasta i kreće se snagom koju ništa ne može da zaustavi.

Pronađite svoje vreme, osvojite ga za sebe, zamahnite svom snagom i – bacite tu grudvu niz padinu.


Komentari su zatvoreni.