19.09.2011. Momir Iseni

Iskoristite potencijal

Prema legendi, kralju Solomonu je jednom prilikom poklonjen eliksir mladosti, zatvoren u divno ukrašen ćup od dragocenog metala. Kralj ga je ostavio u odaju sa ostalim blagom i, nakon nekoliko godina, setivši ga se, predložio jednom od savetnika: „Da uzmemo nešto od onog eliksira mladosti?“ Savetnik je odgovorio: „Ne još, mudri kralju, sačuvajmo ga za kasnije godine, kada bude zaista potreban.“ Nakon dugo vremena, i još godina, kralj je ponovio svoj predlog, dobivši istovetan odgovor. U dubini duše, i on je verovao kako je najbolje čuvati dragoceni napitak za kasnije, i ne trošiti ga uludo. Konačno, u dubokoj starosti, postignuto je opšte slaganje kako je najzad nastupilo vreme da se eliksir mladosti iskoristi na najbolji način. Doneta je skupocena posuda, okupljen skup visokih ličnosti sa dvora, otvoren ćup – ali eliksira nije bilo. Ishlapeo je tokom godina, neiskorišćen onda kada je to bilo mudro i neophodno. Kralj Solomon je poznat po svojoj mudrosti ali, kao što vidimo, ni ona nije bila beskonačna.

Ako se pitate kakve veze ima kralj Solomon sa rubrikom o motivaciji, uveravam vas – ima svake veze. Mada nažalost nismo u prilici da posedujemo pravi eliksir mladosti, svako od nas nosi u sebi jedan njegov vid, u obliku energije koja, ako se koristi pravilno i ne dozvoli joj se da hlapi neiskorišćena, može da učini naše živote neuporedivo bogatijim i kvalitetnijim. Koristeći poređenje sa fizikom zbog njene suštine,a i zbog toga što je njen naziv tako bremenit značenjem, nazvaću ovu energiju potencijalna energija.

U fizici, koncept potencijalne energije kaže da, što se objekat nalazi na većoj visini, ima veću potencijalnu energiju. Primer za to je stena koja se nalazi na vrhu visoke litice. Ona poseduje potencijalnu energiju, koja bi se oslobodila ukoliko bi steni bilo omogućeno da padne. Stena na vrhu litice visoke dvesta metara ima veću potencijalnu energiju od one koja se nalazi na vrhu litice od sto metara. U stvari, dvostruko veća visina znači i dvostruko veći iznos potencijalne energije.

Ukoliko se zamislite nad ovim konceptom i analizirate ga, jednostavno je zaključiti na koji način se on odnosi na svakog od nas. Pođimo od toga da je od nekoga kome je mnogo pruženo sasvim opravdano mnogo i očekivati. Samo na osnovu jednostavne činjenice da imate pristup kompjuteru, razumete kako da čitate i gladni ste znanja i usavršavanja, možete smatrati da vam je pruženo mnogo. Dodajte tome činjenice da ste u mogućnosti da izdvojite vreme za trening, da plaćate članarinu u teretani, da omogućite sebi kvalitetnu i uravnoteženu ishranu i da imate mogućnosti da vodite brigu o sebi i shvatićete da, u naučnom smislu, imate enormnu potencijalnu energiju. Vi ste poput te stene na visokoj litici. Međutim, ako uglavnom dopuštate da vreme prolazi a ništa značajno ne preduzimate, vaša potencijalna energija nije iskorišćena na pravi način. Ona, baš kao i kraljev eliksir mladosti, hlapi iz dana u dan.

Jedna od najvećih životnih tragedija je situacija kada osoba ima strahovitu potencijalnu energiju a zapostavlja je. U najvećem broju slučajeva, osoba je čak nije ni svesna. Strah je uglavnom kontraproduktivna osobina koja onemogućava ostvarenje potpunog kapaciteta ličnosti, ali ja želim da svakog dana budete svesni jednog straha. Želim da svakog dana suočavate sebe sa krajnjim posledicama mogućnosti da ne iskorišćavate svoju potencijalnu energiju, ili da je ne koristite na način koji bi vas konstantno podizao na viši nivo i približavao vašim ciljevima u životu. Želim da to urežete u podsvest kao jedan od najvećih motivacionih faktora. Svaki dan, kada se pogledate u ogledalo, preispitajte se i iskreno odgovorite sebi: da li činite sve što možete kako biste na najbolji način iskoristili svoju potencijalnu energiju? Da li činite sve što možete da, figurativno, skočite sa te visoke litice i utrošite tu energiju na način koji će vam pomoći?

Zbijena u vama do strahovite gustine, enormna potencijalna energija čeka da bude iskorišćena. Možete je usmeriti na bilo šta do čega vam je zaista stalo u životu: da nemerljivo popravite kvalitet svog treninga, unapredite svoju disciplinu i posvećenost, reorganizujete svoj plan vežbanja i ishrane i postavite temelje koji će konačno dati rezultate vašem trudu. Možete je iskoristiti za poboljšanje komunikacije sa ljudima do kojih vam je stalo, unapređenje veština na radnom mestu, izgradnju stabilnog karaktera koji će predstavljati temelj osobe u koju zaista vredi investirati ogromnu energiju koju čuvate u sebi i na koju ćete uvek moći da se oslonite. Velika tragedija je ne ulagati i ne trošiti svoju potencijalnu energiju, ostavljajući to uvek „za kasnije“, i ostajati kratkih rukava u svemu, a da to „kasnije“ nikada ne dođe. Velika tragedija života je biti ta stena, taj veliki komad čvrstog kamena – i imati tu ogromnu potencijalnu energiju – i protraćiti je jednostavnom neaktivnošću.

Zapamtite tu jednostavnu, a tako značajnu reč. I, sledeći put, kada vam možda baš i nije do treninga, ili shvatate da niste dovoljno usmereni, kada pomislite kako bi bilo ukusno prekršiti plan ishrane nečim što baš i nije najpametnije pojesti, ili u svakoj situaciji u kojoj ste pred iskušenjem koje zahteva ulaganje vaše energije, vremena ili emocija na način koji predstavlja izazov, izvucite je spremnu iz podsvesti. Samo je ponovite u sebi, pomislite „Potencijal!“, uradite ono što znate da je neophodno i budite svesni da ste barem u jednoj stvari mudriji i od kralja Solomona.

(Članak je, u donekle izmenjenoj formi, objavljen u magazinu Ona br. 30, od 20.8.2011)


Komentari su zatvoreni.