17.07.2011. Momir Iseni

Vreme istinske sreće iznosi… Šta mislite koliko?

Retki trenuci istinske srećeDoktor Rajko Đurić je, u poslednjem broju Kulturnog dodatka lista „Politika“ objavljenom prošle subote, pomenuo knjigu Conrada i Stephana Kunscha „Čovek u brojevima“. U preko 20000 podataka autori su predstavili svojevrsnu sliku čoveka savremenog doba. Jedan od najzanimljivijih delova prikaza odnosi se na prosečnog sedamdesetogodišnjeg Evropljanina, sa svom silom statističkih podataka koji osvetljavaju njegov pretpostavljeni život.

Tako, recimo, on tokom svojih sedamdeset godina ostavlja za sobom 35800 kilograma smeća i 8000 kilograma plastičnih vreća i kartonskih pakovanja, provede u spavanju 24 godine, gledanju televizije 12 godina, na poslu između 9 i 11 godina, 6 godina sređuje i čisti svoj stan, 2 do 3 godine telefonira, 2 godine vozi auto. 2 godine i 10 meseci protekne mu u brbljanju.

Ali ono zbog čega pominjem ovaj tekst i ovu knjigu su sledeća dva podatka: vreme prave i istinske lične i porodične radosti iznosi samo 2 do 3 sedmice! A što se tiče prave sreće, ona se ne meri ni sedmicama, pa čak ni danima. Jer, prema istraživačima, prosečni Evropljanin za sedamdeset godina života doživljava svoje zvezdane trenutke u trajanju od 16 do 28 sati!

U jednom davnom intervjuu ruski reditelj Andrej Končalovski izjavio je kako život čine izolovani trenuci kratkotrajne radosti, sa dugim, često i višegodišnjim periodima između njih. Uvek imajte na umu ove zapanjujuće podatke i zbirno trajanje istinske sreće, i dajte sve od sebe da produžite to sramno kratko vreme i učinite život dostojnim svog imena, posvećujući ga sebi kao i stvarima i osobama do kojih vam je zaista stalo.


Komentari su zatvoreni.