01.12.2011. Momir Iseni

Osnove sagorevanja masnoća

U vreme kada sam počinjao da vežbam, široko rasprostranjeno mišljenje među momcima u teretani bilo je kako će „vežbe pretopiti salo u mišiće“. Ovo stanovište, naravno, nema nikakve veze sa stvarnošću, i mislio sam da je davno zaboravljeno. Međutim, sinoć mi je jedna sagovornica izrazila nadu kako će, uz odgovarajući program vežbanja, „pretvoriti masno tkivo u mišiće.“ Zablude, kao što nažalost vidimo, teško umiru. Kako zaista funkcionišu adipociti, odnosno masne ćelije u vašem organizmu? Kako se u stvari odvija proces sagorevanja masnoća? Ukoliko ste kao većina ljudi, i ne znate mnogo o tome, ne brinite – uskoro ćete biti prilično upućeni u tematiku. A i ukoliko ste upoznati sa osnovnim stvarima, siguran sam da ćete u ovom članku pronaći još nekoliko njih za koje niste znali.

Kada „gubite“ masno tkivo, masne ćelije nigde ne odlaze, ne „pretapaju se i pretvaraju u mišićno tkivo“ (niko srećniji od mene kada bi to bilo moguće) niti se, kao što se može čuti od „stručnjaka“, „prenose u mišićne ćelije gde dolazi do njihovog sagorevanja“. Masne ćelije, nažalost, ostaju tamo gde su i bile – pod kožom na vašim butinama, stomaku, kukovima, leđima, rukama, kao i povrh vaših mišića – zbog čega, kada je procenat telesne masnoće veliki, mišići i stvarne konture tela ne mogu u punoj meri da dođu do izražaja.

Masnoća je uskladištena u adipocitima u obliku triacilglicerola (triglicerida, čiji je molekul prikazan na prvoj slici). Ona ne sagoreva u samim masnim ćelijama, nego prvo mora biti oslobođena iz njih putem složenih hormonskih/biohemijskih mehanizama. Kada je na odgovarajući način stimulisana na to, masna ćelija jednostavno oslobađa svoj sadržaj (triacilglicerol) u krvotok u obliku slobodnih masnih kiselina (dugi lanci sa crnom osnovom na prvoj slici), i on se na taj način prenosi do tkiva kojima je neophodna energija.

Organizam tipičnog mladog muškarca u svojim masnim ćelijama ima uskladištenu energiju od oko 60000 do 100000 kalorija. Šta je ono što pokreće oslobađanje masnih kiselina uskladištenih u masnim ćelijama? To je ono što bismo svi želeli da znamo, zar ne?

Odgovor je jednostavan: kada je organizmu potrebna energija zbog toga što unosimo manje kalorija nego što ih sagorevamo (stanje energetskog deficita), organizam oslobađa hormone i enzime koji šalju signal masnim ćelijama da oslobode svoje rezerve masti umesto da ih i dalje čuvaju. Da bi se ovo omogućilo, proces hidrolize (lipolize, ili razlaganja masti) cepa molekul triacilglicerola na glicerol i tri masne kiseline. Izuzetno značajan enzim, hormonski osetljiva lipaza, je katalizator ove reakcije.

Uskladištena masnoća (odnosno energija) oslobađa se u krvotok u obliku slobodnih masnih kiselina koje se, kako smo rekli, transportuju u mišiće kojima je energija potrebna. Kako se povećava priliv krvi u aktivno mišićno tkivo, više slobodnih masnih kiselina se dovodi u njih.

Drugi značajan enzim, lipoprotein lipaza, omogućava slobodnim masnim kiselinama da uđu u mitohodrije mišićnih ćelija, gde se one sagorevaju radi proizvodnje energije. Kao što znate sa časova biologije, mitohondrije, zvane i „ćelijske elektrane“, su organele ćelije u kojima se odvija proizvodnja energije.

Kada se slobodne masne kiseline oslobode iz masnih ćelija, adipociti se skupljaju, zbog čega izgledamo vitkiji – jer masna ćelija je sada manja. Dakle, ono što težite da postignete ako želite vitak izgled i mišićnu definiciju je zapravo mala ili „prazna“ masna ćelija.

Nekada je smatrano da se broj masnih ćelija ne može povećati nakon dostizanja zrelosti, već jedino može doći do njihovog povećanja (ili smanjenja). Sada je, međutim, poznato da može doći do povećanja i veličine (hipertrofija) i broja (hiperplazija) masnih ćelija, kao i da je verovatnoća da dođe do povećanja njihovog broja najveća u određenim specifičnim okolnostima, kao što su:

  • tokom kasnog detinjstva i ranog puberteta,
  • tokom trudnoće, i
  • u odraslom dobu, kada se telesna težina enormno poveća.

Kada masna ćelija naraste na veličinu od oko tri puta veću od svoje uobičajene, može doći do njene deobe i nastanka dve nove masne ćelije. Koliko masti ćelija može da „podnese“ pre no što se podeli zavisi od same osobe.

Neke osobe genetski poseduju više masnih ćelija od drugih. Takođe, žene imaju više masnih ćelija od muškaraca. Novorođenčad obično imaju između 5 i 6 milijardi masnih ćelija. Ovaj broj se povećava tokom ranog detinjstva i puberteta, tako da zdrava odrasla osoba normalnog telesnog sastava ima od 25 do 30 milijardi masnih ćelija. Tipična gojazna osoba ima oko 75 milijardi adipocita. Ali, u slučajevima ozbiljne gojaznosti, taj broj može iznositi i 250 do 300 milijardi!

Prosečna veličina (težina) odrasle masne ćelije iznosi oko 0.6 mikrograma, ali ona može da varira od 0.2-0.9 mikrograma. Masne ćelije gojazne osobe mogu biti i do tri puta veće od ćelija osobe sa idealnim telesnim sastavom.

Zapamtite, telesna masnoća je u suštini samo rezervni izvor energije, a masne ćelije nisu ništa drugo nego rezervoari za njeno skladištenje. Ali, za razliku od rezervoara za gorivo koji imaju određenu veličinu, masne ćelije se mogu širiti ili skupljati u zavisnosti od toga koliko su pune. Zamislite balon koji nije naduvan – kada u njemu nema vazduha, njegova veličina je neznatna. Ali, kada ga naduvate, raširi se i, tako napunjen vazduhom, postaje mnogo veći. Upravo to se dešava i sa masnim ćelijama: započinju kao gotovo prazni rezervoari (kada ste vitki) i, kada unos energije prevazilazi stvarne potrebe organizma, pune se i šire, kao baloni ispunjeni… recimo, mašću (ne baš lepa slika, zar ne?).

Dakle, kako postajete vitki, zapravo ne „gubite“ svoje masne ćelije, već ih „skupljate“ ili „praznite“.

Ono što treba da zapamtite je:

  1. Kalorije se definitivno moraju uzeti u obzir! Signal koji pokreće oslobađanje energije iz masnih ćelija je energetski deficit – morate da trošite više nego što unosite.
  2. Smanjujte kalorije umereno. Izgladnjivanje može da uzrokuje početni brzi gubitak težine, ali nikada ne deluje na duže staze. Uzrok tome je što ono zapravo smanjuje aktivnost enzima odgovornih za oslobađanje masti iz adipocita. Kako biste izbegli ovo izgladnjivanje, koristite vežbe za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje kalorija, a ne niskokalorične dijete.
  3. Preuzmite kontrolu nad svojom težinom ODMAH! Ako dobijate na težini, a naročito ako se taj proces oteo kontroli, donesite odluku da PRESTANETE SA TIM OVOG TRENUTKA! Možda se broj vaših masnih ćelija upravo sada enormno povećava, što će dovesti do toga da sagorevanje masnoća u budućnosti bude još teže. SADA je pravo vreme!
  4. Ako ste već skinuli masno tkivo, morate zauvek biti oprezni. Masne ćelije nisu nestale, samo su se „skupile“ ili ispraznile. Fitnes nije tromesečni program, to je način života. Kako biste ostali vitki, morate jesti kvalitetno i ostati aktivni.

Genetika je samo jedan od faktora, i to manje značajan. To govorim na osnovu sopstvenog iskustva. Ne možete uticati na to sa koliko ste masnih ćelija rođeni, ali imate kontrolu nad najvažnijim činiocima koji utiču na količinu masnoća koje ćete uskladištiti u organizmu: životnim stilom, programima vežbanja i ishrane, kao i mentalnom stavu. A s obzirom na to da imate i pristup informacijama koje su vam potrebne da načinite promene – šta čekate?


Komentari su zatvoreni.