20.01.2016. Momir Iseni

Intervju sa (energetskim) vampirom

Pravo lice energetskog vampiraVećina nas je, siguran sam, gledala film „Intervju sa vampirom“. I ne samo gledala već, nažalost, imala priliku da u nekom od sličnih intervjua i učestvuje.

Svima nam je poznat izraz „energetski vampir“. Gotovo da ne prođe dan da ga ne čujemo – a, sva je prilika, i da se susretnemo sa nekim od njih.

Poput onih iz popularne mitologije, i energetski vampiri su opasna, gnusna, užasna stvorenja. Entiteti koji isključivo „uzimaju“ od nas… Oni što neprestano iscrpljuju energiju i raspoloženje, koji kukumavče i nariču nad svim i svačim, stvorenja kratkog fitilja i preke naravi, koja ogovaraju, proklinju, kleveću i prave dramu i od najmanjih stvari.

Jedan nedavni susret koji je nagoveštavao sasvim drugačiji ishod podsetio me je na energetskog vampira koji mi je svojevremeno gotovo isisao život.

Pre nekoliko godina, kontaktirala me je osoba koja je „želela da se dovede u formu“. Činila se pristojnom ženom – motivisana, profesionalna i ozbiljna. Zatražila je da joj načinim program i nastojala da mi „pročešlja“ mozak u pogledu stvari u vezi sa gubljenjem težine.

Pristao sam na besplatan trening kako bismo proverili da li odgovaramo jedno drugom u pogledu saradnje.

Uložio sam 110% energije u taj trening – i bilo je zaista sjajno. Na kraju treninga, činila se zaista zagrejanom za zajednički rad. Ali nismo to i zvanično potvrdili… još uvek. (Znak upozorenja broj 1, za onog ko ume da osmatra veliki kao kuća – ali meni tada još uvek nejasan.)

A onda su počele da pristižu poruke – u bukvalno svako doba dana.

Tokom sledeće nedelje, neprestano me je zasipala svakim zamislivim pitanjem, i to ne samo vezanim za gubitak težine.

Vrlo negativno i izuzetno iscrpljujuće – drama, drama, drama!

Onakav kakav sam bio, nastojao sam da odgovorim na svako pitanje kako bih joj pomogao i pokazao joj svoje znanje. Razmišljao sam, kako je uopšte moguće da me NE angažuje nakon što sam je već naučio mnoštvu korisnih stvari?

I… znate šta?

Nije me angažovala.

A ja sam izgubio MNOGO vremena i energije.

Isprva sam bio uznemiren i iznerviran jer nisam stekao novog klijenta. Ali brzo sam razumeo da sam se zapravo spasao.

Energetski vampiri su, za razliku od onih iz mitova, potpuno stvarni. Kao i svakom vampiru, zajednička im je jedna stvar: nisu u stanju da na bilo kakav pozitivan način stvore ili održavaju sopstvenu životnu silu. Zbog toga se lepe za druge i hrane njima, polako im isisavajući životne sokove.

To, međutim, nije najčudnija stvar.

Jer ono što je zaista užasavajuće je da oni izgledaju, ponašaju se i čine se uspešnim i motivisanim – a ne kao negativci žedni krvi što u stvari jesu. U filmovima, odraz vampira u ogledalu ne postoji – što je siguran znak da imate posla sa krvopijcem glavom i bradom. U stvarnom životu, odraz energetskog vampira u ogledalu naše percepcije postoji – i umnogome je sličan fotografiji stvorenja kojom sam propratio ovaj tekst: iza spoljašnjeg sjaja i politure, to je njihovo pravo i jedino lice, od koga nastoje da pobegnu lepljenjem za druge, tragajući za onima koji će im dopustiti da im piju krv.

Kako izbeći ta odurna, sumorna stvorenja koja vrebaju ne samo noću?

Ne puštajte ih unutra.

Poput pravih vampira, i oni energetski mogu da vas napadnu samo ako ih „pozovete“ unutra i dopustite im da uđu. Zbog čega obustavljam svaki kontakt sa ljudima istog trenutka kad namirišem opasnost – sada svaki susret sa energetskim vampirom izaziva trenutni osećaj potmule neprijatnosti, poput emotivne analogije tupog i još uvek neusmerenog bola koji najavljuje zubobolju, ili slabosti koja ukazuje na skori dolazak prehlade. I nikad, nikad ne provodim vreme sa negativnim osobama koje sisaju energiju.

Predlažem da i sami učinite isto.

U svemu što činite, ne dozvolite im da vam kradu energiju. Neka zakazuju svoje „intervjue“ sa drugima.

Još bolje, neka skončaju jedući sami sebe, neka oglođu sebe do kosti.


Komentari su zatvoreni.