22.08.2011. Momir Iseni

Ubrzajte svoj napredak

U današnjem sve bržem svetu, pobeđuju uglavnom oni koji imaju izuzetne veštine i sposobnosti. I, mada ne pobeđuju uvek najbrži i najsnažniji, u većini slučajeva najsigurnije je kladiti se upravo na njih.

Uzimajući to u obzir, kao i imajući na umu vašu želju da unapredite stepen svog uspeha, razmislite o usvajanju sledećih načina koji će vam pomoći da ubrzate dostizanje svojih mogućnosti i omogućiti vam da postižete sve više.

Postanite nezadovoljni svojim trenutnim stanjem. Rast radi samog rasta je dobra stvar. Oni koji će mnogo postići su upravo oni koji govore sebi „Želim da rastem. Želim da budem bolji/bolja. I spreman/spremna sam da učinim sve što je potrebno da tamo stignem. Sadašnje stanje nije dovoljno!“ Ovo nezadovoljstvo će stvoriti veliku težnju za promenom i ulaganjem svih svojih resursa kako bi se postigao cilj.

Vizualizujte koristi od povećanih sposobnosti. Postavite ih na čelno mesto u svom umu. To će vam ispuniti um motivacijom da konstantno preduzimate sve potrebne korake kako biste napredovali ka cilju. Pitajte se: Koje su dobre strane posledica mojih povećanih sposobnosti? Na koji način će meni, kao i osobama oko mene, biti bolje? Odgovori na ta pitanja služe kao šargarepa na štapu, stalno vas terajući napred.

Razumite svoje slabe tačke. Ukoliko želite da napredujete, jedan od najboljih naćina je da započnete sa oblašću u kojoj niste naročito dobri. Ponekad je jednostavnije napredovati u nečemu u čemu niste uspešni nego u nečemu u čemu jeste. A napredak će izgledati sjajno i delovati podsticajno na vašu celokupnu situaciju! Odvojite neko vreme da razmotrite u kojim oblastima ste najslabiji i fokusirajte se na njih u određenom periodu. Rezultati će svakako biti znatno izraženiji nego da postajete bolji u nečemu u čemu ste već dostigli znatan uspeh.

Težite višem nivou u stvarima u kojima ste već dobri. Sledeći korak je da proširite granice svojih postignuća u oblastima u kojima već raspolažete znatnim umećem i veštinom. U kojim oblastima postižete uspeh? Imajte na umu da, ako ostavite svoje slabe oblasti slabim, a ostvarujete izuzetan napredak u jednoj određenoj oblasti, postajaćete „specijalista“ a ne „generalista“. To je u redu, ukoliko se podudara sa vašim ukpnim ciljevima.

Posvetite se napretku svakog dana. Postojani napredak je put do uspeha. U stvari, možda nećete videti napredak danima, ili nedeljama, ili čak mesecima. Može vam se učiniti da doživljavate neuspeh iznova i iznova. Ali, ako ste postojani, u jednom trenutku ćete otvoriti vrata i vaša veština će se popeti na viši nivo. Ključ je u svakodnevnom ulaganju vremena u napredovanje. Čak i petnaest minuta dnevno znači 105 minuta tokom nedelje, odnosno sedam časova mesečno. Postojanost ima sjajnu tendenciju da se nakuplja, i vreme posvećeno njoj dostiže značajne cifre. Ne zaboravite: posvetite vreme i radite na tome, radite na tome, radite na tome.

Potražite nekog ko ima veće znanje i sposobnosti od vas i provedite neko vreme sa njim. Jedna od najboljih stvari za povećanje sopstvenih sposobnosti i znanja je provođenje vremena sa ljudima koji su na višem nivou sposobnosti od vas. Posmatranje tih osoba, proučavanje njihovih postupaka, interakcija sa njima, učenje od njih, pa čak i nadmetanje sa njima neosporno će vas učiniti boljim. Kao u sportu, napredovaćete jedino ako se nadmećete sa onima boljim od sebe, a nikako onima lošijim. To će vas podići na viši nivo. Ko iz vaše okoline vam može pomoći da unapredite svoje sposobnosti ako provodite vreme sa njim?

Uzmite časove ili unajmite trenera. Obrazujte se. Upišite kurs. Unajmite trenera. Izaberite specifičnu veštinu u kojoj želite da napredujte i pronađite nekog ko je specijalista u toj oblasti. Uložite u sebe i svoj napredak.

Budite kornjača, a ne zec. Polako, ali sigurno. Odvojite vreme, uradite to na pravi način. Nastavite da idete u pravom smeru. Unapređujte svoju veštinu na ispravan način. Ne žrtvujte kvalitet brzini. Čitava ideja ubrzanja svodi se na sledeće: lagani start, rad na razvijanju sve većih brzina, i prelazak rastojanja. Život nije sprint, nego maraton!


Komentari su zatvoreni.