Pitanja i odgovori

 

Izazov za moj dugogodišnji nemar prema zdravlju i telu: u svojoj glavi ja sam snažna i vitka ali, na moju veliku žalost, slika u ogledalu pokazuje nešto drugo. Neuredan život, čudotvorne dijete, nimalo dodatne fizičke aktivnosti osim malo kretanja na i od posla su doprinele takvoj slici u ogledalu. Tešila se: genetika mi nije baš naklonjena, srednji rast, kruškasto telo… Kako sam stigla u srednje godine znam da je već kasno za neku veliko promenu ali čovek se nada. Neko pametan je izjavio da nada uvek zadnja umire. Živim u malom gradu tako da je svaki savet kako da počnem i istrajem u ovom izazovu dobro došao.

Neko još pametniji je izjavio kako je nada besmislena emocija. I da, svaki put kada poželimo da kažemo „Nadam se“, umesto toga kažemo „Planiram da“. Ja se u potpunosti slažem sa tim. Nada implicira upliv nečega sa strane, neke spoljašnje motivacije, spoljašnje sile; planiranje, s druge strane, prebacuje sve tamo gde i treba – na nas same, koji smo odgovorni za sve ono što (ne) preduzimamo.
Srednje godine nisu vreme kada je kasno za veliku promenu. Takav način razmišljanja vam uopšte ne pomaže i iskrivljuje sliku stvarnosti kakva zaista jeste.
Šta tačno želite, koliko ste spremni da se tome posvetite, čega ste spremni da se odreknete? Budite uvereni da, ako preduzmete prave korake, rezultati koje ste u stanju da postignete mogu biti zapanjujući. Ali, da biste bili u stanju da te korake preduzmete, morate biti iskreni prema sebi.

 

Poštovani, prijatelj sa fejsbuka mi je pokazao vaš sajt, oduševljena sam njim i mnoštvom fantastičnih saveta. Bila bih vam zahvalna na ličnom savetu. Zovem se Daliborka, imam 32 godine, visoka sam 173 cm a teška 57 kg. Fizički sam aktivna, ali ne znam pravi trening za moje telo. Vežbam po pola sata 4 puta nedeljno – imam steper koji koristim često u kombinaciji sa vežbama istezanja i tegovima od 1.5 kg. Moj glavni problem su jastučići na kukovima, odmah ispod struka, gornji unutrašnji deo butine koji ne umem da zategnem kao i zadnjica. Ako možete da mi pomognete, recite mi koje vežbe da koristim za ta područja i šta da ne koristim od hrane. Unapred hvala. 🙂

Za početak, savetovao bih Vam dve vežbe, koje možete pogledati na mom sajtu, kao video snimke – u pitanju su čučnjevi bez opterećenja, kao i plank + side plank. Radite ih u tempu naznačenom na samim snimcima. U početku, ako Vam bude (a pretpostavljam da će biti) veoma naporno, prve nedelje radite po 4 kruga tih vežbi, druge po 6, a od treće nadalje po svih 8. Dotle ćete već imati vidne rezultate u zatezanju struka, butina i zadnjice. Kod čučnjeva idite ispod paralelnog položaja. Na steperu treba da radite intervale: 30 sekundi najvećim mogućim intenzitetom (kao da Vam od toga zavisi sam život), praćeno sa 60 sekundi veoma laganog intenziteta. Za početak, krenite od 4 ovakve sekvence, pa postepeno, iz nedelje u nedelju, idite do 10. Nakon što dostignete tu već zavidnu formu, javite se da prodiskutujemo dalje povećanje intenziteta.

 

Srdačan pozdrav! Zanima me da li se intervalni trening može raditi više od tri puta nedeljno? Unapred hvala na odgovoru!

Naravno da može – ponekad sam ga radio i 5-6 puta nedeljno bez ikakvih posledica (izuzev, naravno, boljih konačnih rezultata!). Jedino što se u tom slučaju svaki trening sastojao od drugačijih intervala i različitih tipova opterećenja (jer u suprotnom postaje zaista monotono i psihički iscrpljujuće). Imajte na umu da, ukoliko rešite da radite intervale više od tri puta nedeljno, prethodno budete sigurni da ste dostigli apsolutno maksimalan intenzitet tokom trenutna tri treninga – ako i tada postoji potreba za povećanjem učestalosti, dodajte još jedan trening pa, nakon nekog vremena, ako je potrebno, i još jedan.