04.03.2013. Momir Iseni

Kakav put birate za sebe?

Sledećih deset godina će doći i ostati iza vas, i za to vreme ćete sigurno negde dospeti. Prvo pitanje koje vam postavljam u ovom članku je: gde? Jer, ne smete dozvoliti sebi da se ni na trenutak zavaravate u pogledu tog GDE. Drugim rečima, ne smete dozvoliti sebi da se zavaravate u pogledu puta kojim odabirate da idete.

Ako ste makar i malo nalik osobi kakva sam bio, znate šta znači koristiti ono što ću nazvati „strategija držanja palčeva“. Ako ste poput mene i u nečem drugom, shvatićete (ako već niste) da vas strategija držanja palčeva ni u snu neće odvesti tamo gde želite. Jednostavno, moraćete da pružite sve od sebe kako biste bili sigurni da idete pravim putem.

Opet čujem meškoljenje onih među vama koji se mršte konstatujući kako je to teško. Ali, umesto da pred sobom zamišljate nepregledan niz nepremostivih prepreka, sve što vam je za početak potrebno je da budete makar malo disciplinovaniji u razmišljanju, obrazovanju, čitanju i aktivnostima koje preduzimate. Ova početna disciplina, ako je se pridržavate, predstavljaće zametak ogromne razlike u pogledu vašeg konačnog odredišta.

Samo nekoliko promena – SAMO NEKOLIKO PROMENA. Svako od nas ponekad oseća kako preduzima možda samo 10% onoga što je zaista neophodno, i kako preostaje još 90% više onoga što je potrebno činiti kako bismo doveli do istinske promene svoje budućnosti, ali istina je često baš suprotna. Upravo tako: možda je ono što nam nedostaje samo dodatnih 5% ili 10% promene u intelektu. Promene u aktivnostima. U izoštravanju discipline. Pročišćavanju mišljenja.

Tvrdim vam: upravo sada je vreme da ispravite sledećih deset godina. Slažete li se sa mnom? Koliko? Postaviću vam jedno od pitanja koje svakodnevno postavljam sebi: čitate li knjige koje će vas odvesti tamo gde želite da budete u narednih 5 godina? Naravno, pitanje se ne odnosi samo na knjige, ali osnovna stvar je u tome da morate davati sve od sebe kako biste bili sigurni u to što radite. Jer, svako od vas ili čita prave knjige (ili radi na sticanju znanja, veština i karaktera) koje će ga za 5 godina odvesti na željeno mesto – ili to ne čini. Ili sprovodite neophodne discipline ili ne. Nikada ne dozvolite da zateknete sebe u samozavaravanju. U nadanju bez činjenja. Jalovom priželjkivanju bez delovanja.

Srž svega je da jednostavno sagledate svoju situaciju i zapitate se: Gde se trenutno nalazim? Šta bih mogao/mogla da učinim kako bih bio/bila sigurna da svakodnevno činim sve više čvrstih, sigurnih koraka ka blagu (a težnja ka napredovanju i postignuću je umnogome nalik potrazi za blagom) koje želim – bilo to mentalno, emotivno, duhovno ili materijalno blago? Ne želim više da grešim! SADA je vreme da podesim svoj raspored dnevnih aktivnosti kako bi me odveo upravo tamo gde želim!

Osnovna, najvažnija stvar je ono što nikada ne prestajem da naglašavam: otpočeti sa preduzimanjem ovih neophodnih koraka UPRAVO SADA! Jer, ono što je zaista vredno ogromnog entuzijazma i uzbuđenja pred najvećim poduhvatom koji možete preduzeti u životu je činjenica da samo nekoliko dnevnih disciplina čini ogromnu razliku nakon godinu dana, tri godine, pet godina. Preispitujte sve što činite. Širite horizonte svog razmišljanja. Preusmeravjte svoje napore. Svakog dana se iznova posvećujte budućnosti.

Upravo na taj način ćete, i pre no što toga postanete svesni, zaista koračati sasvim novim putem. Kaže se kako je profesionalac osoba sposobna da funkcioniše na svom najvišem nivou i u vreme kada joj i nije baš stalo do toga. Poslednje pitanje koje vam danas postavljam je: hoćete li u svom životu – i prema njemu – biti vrhunski profesionalac ili samo još jedan od bezbrojnih amatera?


Komentari su zatvoreni.