10.05.2011. Momir Iseni

7 koraka za povećanje samopouzdanja na plaži ovog leta

Šta možete da učinite kako biste bili samopouzdani i spremni da odbacite zimsku odeću i zakoračite u kupaći kostim? Uz pomoć sledećih saveta, uključujući i strategije ishrane i treninga koje delim isključivo sa svojim klijentima, bićete spremni za sledeće leto. Neki od ovih trikova delovaće odmah, i osetićete razliku čim počnete da ih primenjujete.

Ključna stvar zbog koje ćete se osećati bolje veoma brzo je gubljenje sloja vode koju zadržavate ispod kože, i koja čini da se osećate teško i naduveno. Takođe, cilj treba da vam bude i gubljenje masnoće, ali da bi ono bilo sigurno treba ga ograničiti na gubljenje između pola kilograma i kilograma nedeljno. Sledeće strategije će povećati vaš potencijal za gubljenje masnoće, ali će veoma brzo dovesti i do gubitka potkožne tečnosti i nadutosti, što može da znači i nekoliko kilograma za samo nekoliko dana. Gubljenje ovog viška vode učiniće da se odmah osećate bolje i samopouzdanije.

  1. Pijte dodatne količine vode. Što hladnija voda, to bolje. Ledena voda prisiliće vaše telo da troši više kalorija kako bi održalo telesnu temperaturu. Skorašnje studije su pokazale da konzumiranje pola litre vode ubrzava metabolizam za 30%, a najveća brzina postiže se 30-40 minuta nakon konzumacije i održava se još jedan sat. Studije takođe pokazuju da povećana količina tečnosti u organizmu povećava sagorevanje masnoća. Pijte vodu kao da je ona vaša tečnost za sagorevanje masnoća (jer ona to i jeste). Da bi se oslobodili nadutosti morate konstantno „zalivati“ telo vodom. Ukoliko u vodu dodate limun ili krastavac još bolje, jer oni su prirodni diuretici.
  2. Kada smo već kod prirodnih diuretika, oni uključuju limun, krastavce, šparglu, zeleni čaj i vitamin C. Sve ove namirnice pomoći će vam da eliminišete prekomernu nadutost.
  3. Izbacite sve obrađene, skrobne ugljene hidrate, koji uzrokuju zadržavanje vode. Većina industrijski obrađene hrane sadrži previše natrijuma (najčešće u obliku kuhinjske soli) i aditiva koji dovode do zadržavanja vode u organizmu. Ovog leta budite istrajni u korišćenju industrijski neobrađene hrane: voća, povrća i svežih izvora proteina. Ukoliko hrana ima više od nekoliko sastojaka, ili sadrži nešto što se teško izgovara, nemojte je jesti. Smanjite unos hleba, testenine, kolača, soli i slanih grickalica.
  4. Jedite povrće što češće, uz 1-2 komada voća dnevno, posebno onog bogatog karotenoidima, beta karotenom, alfa karotenom i likopenom, jer u istraživanjima je dokazano da oni pomažu u dostizanju užeg struka. To uključuje kelj, spanać, kupus, jagode, paradajz, šargarepu, majčinu dušicu, dinje, zelenu salatu, prokelj, lubenice i kajsije.
  5. Smanjite unos alkoholnih pića. Ako ste navikli na večernju čašu vina ili flašu piva, smanjite njihov unos na najviše 2-3 večeri nedeljno. A kada već uživate u svojoj čaši vina, stavite je u sendvič na čije obe strane se nalazi po čaša vode.
  6. Radite na držanju tela. Uspravno stajanje i hodanje kao i pravilno držanje tela učiniće da izgleda kako ste trenutno izgubili nekoliko kilograma. Ukoliko je potrebno, na svakih 15 minuta podesite alarm koji će vas podsećati na pravilno držanje tela. Kada dođe vreme za kupaći kostim, nećete više morati da razmišljate o tome jer pravilno držanje tela biće automatsko.
  7. Oznojite se! Sledi brzi trening za koji vam nisu potrebni teretana ni tegovi, a možete ga izvesti i u svom dvorištu, na terasi ili u sobi. Ukoliko radite ove četiri vežbe ujutro, to će držati vaš metabolizam ubrzanim tokom čitavog dana.

Letnji baštenski trening za ubrzavanje metabolizma

Izvodite sledeće četiri vežbe jednu za drugom, bez odmora. Uradite po 10 ponavljanja od svake tokom prvog treninga, i postepeno idite do 20 ponavljanja. Merite vreme potrebno za završetak jednog ciklusa, a potom se odmorite u istovetnom vremenskom intervalu. U početku radite po 4 kruga, a vremenom idite do 6.

Vežba 1 – Čučanj – 10-20 ponavljanja

Način izvođenja: jednostavno čučnite koliko možete a potom ustanite. Ponovite.

Vežba 2 – Naizmenični iskoraci – 10-20 ponavljanja

Način izvođenja: iskoračite tako da vam se u iskoračnom položaju koleno prednje noge nalazi iznad palca. Oduprite se kroz stopalo i vratite u početni položaj. Menjajte strane.

Vežba 3 – Naizmenični iskoraci sa poskocima – 10-20 ponavljanja

Način izvođenja. Počnite iz iskoračnog položaja i skočite. Zamenite noge u vazduhu. Spustite se na tlo u iskoraku na suprotnoj nozi. Ponovite.

Vežba 4 – Čučanj sa poskocima – 10-20 ponavljanja

Način izvođenja: čučnite, i iz donje pozicije snažno skočite naviše, koliko god visoko možete. Ponovite.

Odmor = koliko vam je bilo potrebno da uradite prethodne 4 vežbe.

Ponovite u predviđenom broju serija i, dan za danom, uživajte u oblikovanju svoje nove figure.


Komentari su zatvoreni.