19.03.2012. Momir Iseni

Dan koji pokreće život

Svako od nas žudi za boljim životom. Sa sigurnošću možemo reći da je to jedna od osobina urođenih svim ljudima. Gde god da se u životu nalazimo, neprestano se osvrćemo oko sebe i sanjamo o boljim okolnostima. To je u isto vreme i dobro ali i ne baš toliko dobro. Dobro je zbog toga što na taj način naši snovi nastavljaju da žive i što, bez obzira koliko njihovo ostvarenje bilo daleko pred nama, možemo da sagledamo bolje životne okolnosti za sebe. Zbog čega nije baš dobro? Jednostavno – zbog toga što to još uvek ne predstavlja realnost. San jednostavno ne može biti nešto istinski dobro ukoliko ostaje samo san. Svakako da može da učini da se osećate sjajno, ali na duže staze, ukoliko ne pođete stazom njegovog ostvarenja i ne date sve od sebe da ga učinite opipljivim on će, više od svega, dovesti do frustracije. Kao i uvek, međutim, rešenje postoji.

Tema ove beleške je dan u kome se vaš život zaista menja. Dan u kome vaš san prestaje da bude samo san i želja i počinje da postaje stvarnost. Govorim o danu u kome dolazi do ključnog preokreta u vašem životu, kada stvari počinju da postaju bolje a vi počinjete da ispunjavate svoju istinsku svrhu i sudbinu. Kada dolazi, kada će doći taj dan? Zapamtite odgovor: onog trenutka kada donesete odluku!

Ključ za promenu vašeg života je da donesete odluku, a potom i da delujete na osnovu te odluke. I, nakon što ste delovali na taj način, da konstantno nastavljate sa disciplinovanim sledom neophodnih aktivnosti sve dok vaš san ne postane stvarnost.

Dakle, odluka je ona ključna stvar? Razočarani ste? Ako jeste, probudite se i usvojite istinu – odluka je zaista ključna stvar. Svaki san se rađa iz obične misli. „Voleo/la bih da imam svoj sopstveni uspešan posao, da budem slobodan/na da upravljam svojim životom i zarađujem onoliko koliko želim a potom uživam u odmoru po svom nahođenju.“ Ili: „Voleo/la bih da izgledam fantastično i osećam se ispunjenim/nom energijom i vitalnošću!“ Odlični snovi, zar ne? To su verovatno snovi koje ima svako od nas, ono stalno, pritajeno zujanje nalik elektricitetu koje vibrira u našem umu. Koliko nam ono koristi? Samo u meri u kojoj prerasta u akciju. A postaje akcija isključivo ako – donesemo odluku.

Morate odlučiti šta je to što je neophodno kako bi vaš san postao stvarnost, a potom morate delovati na osnovu tih odluka. Ako ne delujete, vaš san postaje i ostaje iluzija koja vas zavodi i obmanjuje. Kada ste počeli da delate, morate nastaviti sa tim. Nastavite da sledite svoj plan, dan za danom, vodeći svoj san do ostvarenja.

Koji je vaš san? On može biti u bilo kojoj oblasti života: poslu, porodici, zdravlju, kondiciji, finansijama. Koja je to početna, osnovna odluka koju je neophodno doneti kako biste se pokrenuli u pravom smeru? Ovaj korak neizostavno MORA biti usmeren ka akciji, a nikako u obliku filozofiranja. Na primer, „Napustiću svoj trenutni posao 1. marta“, a ne „Odlučio/la sam da bi vođenje sopstvenog posla svakako bilo ono što me ispunjava više.“ Druga rečenica je samo ideja, a nikako ne odluka.

Sledeći korak: odredite dan za početak. Odredite vreme. Budite određeni.

Sledeći korak: učinite to!

Sledeći korak: otpočnite proces stalnog i disciplinovanog činjenja svega neophodnog za postepeno približavanje ostvarenju sna.

Sledeći korak: uživajte u procesu jer, na kraju krajeva, sledite svoj san, zar ne? Svakako da je verovatno da će biti izuzetno teško, ali u isto vreme to će biti period vašeg života u kome se osećate najispunjenije i najživotnije.

Još jednom: Odlučite, delujte, sledite korake. Dan kada to učinite biće i dan kada ćete konačno i nepovratno promeniti svoj život!


Komentari su zatvoreni.