11.10.2011. Momir Iseni

Spalite brodove za sobom

Koliko ste spremni da pritisnete sebe, da se dovedete do krajnjih granica i primorate se da se posvetite ostvarenju cilja pomoću svakog atoma energije i poslednjeg resursa koji vam stoji na raspolaganju? Koliko ste spremni da ostavite iza sebe sve ono što vas vodi putem koji nije onaj kome težite, sve što vas odvlači od postizanja uspeha i oduzima vam vreme koje je potrebno oganizovati i usmeriti isključivo ka cilju?

Postoji predanje o vikinškim ratnicima koji bi, iskrcavši se na novu obalu i krenuvši u pohod i osvajanje, na licu mesta spalili brodove kojima su došli. Zašto su to činili? Razmislite na trenutak o tome, i shvatićete: bez brodova kojima bi mogli da se vrate, ka kojima bi mogli da ustuknu i povuku se ako bitka ne pođe prema planu, bili su primorani da daju sve od sebe, jer nema drugog načina na koji će preživeti. Sve se tako, tim nedvosmislenim gestom, svodi na ogoljenu, sirovu borbu za puki opstanak, i ne ostaje nikakva rezerva, nema odstupnice, ne postoji ni ideja o mogućnosti da se ne pruži sve od sebe u borbi za uspeh i sam život.

Da li ste vi ovakvi u poljima koja vam zaista znače u životu? Da li ste spremni da ostavite sve iza sebe i u potpunosti se okrenete budućnosti? Da ostavite za sobom stvari, ugodne navike koje ne vode ničemu a samo oduzimaju vreme i energiju, osobe koje vas ne uče ničemu, ne vode ničemu, ničim ne doprinose povećanju kvaliteta vašeg života i vas kao ličnosti i takođe vam oduzimaju vreme i skreću vas sa puta? Da li ste spremni da kažete sebi „Da, ovaj put uradiću to kako treba, uradiću sve što je potrebno“? Da kažete prijateljima, osobama do kojih vam je stalo, da obznanite svetu svoje velike planove i tako se dodatno učinite odgovornim i uništite svaku odstupnicu?

Pobednicima ne trebaju zagarantovani ishodi pre no što daju sve od sebe i ulože svu svoju energiju u nešto. Zbog takvog stava oni u svakom trenutku izvlače najviše iz sebe, bez obzira na krajnji ishod svojih napora. Da li ste vi beskompromisni ratnik koji će rado spaliti sopstveni brod na tuđoj obali i, bez mogućnosti povlačenja, krenuti u jedinom pravcu koji u životu ima smisla?


Komentari su zatvoreni.