04.07.2011. Momir Iseni

Pre odustajanja – posvetite se svom programu do kraja

Koliko puta ste puni entuzijazma započeli program treninga ili ishrane, obećavši sebi potpunu disciplinu i posvećenost i uvereni da ne postoji ništa što bi vas skrenulo s puta? Jedno vreme ste se pridržavali zacrtanog ritma, a onda se dogodio jedan od sledećih scenarija:

– Nakon nekog vremena učinilo vam se da stagnirate. Vaga pokazuje istu težinu bez obzira na iscrpljujuće treninge, sve veću snagu i predanu posvećenost ishrani. Kao da program koji ste odabrali više ne daje rezultate.

– Težine koje koristite se nikako ne povećavaju. Sigurni ste da sve radite ispravno i da se hranite dobro, ali snaga nikako da poraste. A, kao što znamo, „postoji direktna proporcija između težina koje koristimo i obima mišića“.

– Iscrpljenost se akumulira, čineći i pomisao na trening odbojnom. Ubeđeni ste da sve radite kako treba, ali rezerve energije su sve manje.

– Ukoliko ste na programu za skidanje telesne masnoće, rigorozna disciplina koju on zahteva dovodi vas do odluke da pređete na program nabacivanja mišićne mase, jer niste zadovoljni time što ste se „smanjili“ (u stvari, teško vam je da priznate sebi kako se slamate pred disciplinom koju rigorozna dijeta zahteva, i ne možete, a najverovatnije i nećete, da se odreknete uživanja u određenim namirnicama).

– Ukoliko ste, pak, u periodu razvoja mišićne mase, dozvoljavate sebi i previše slobode, nabacujući prekomerne viškove bespotrebne masnoće. Čuli ste kako je, da bi se dobila određena količina mišića, neophodno nabaciti i priličnu količinu sala  (izgovor kao stvoren za prejedanje, pogotovo tokom zimskih meseci).

– I, najgore od svega, stojite pred ogledalom, ubeđeni da je sav trud bio potpuno uzaludan. Koliko god napora uložili, jednostavno niste zadovoljni izgledom, a program koji sprovodite nije ni od kakve pomoći. Posmatrate sebe kao nedefinisanu masu, ostajući potpuno razočarani.

Svaki od navedenih scenarija dovodi vas opasno blizu osnovnoj grešci koju čini većina vežbača: odluci da promenite metod treninga ili režim ishrane pre no što su oni u pokazali svoje istinske mogućnosti. To je jedna od najizrazitijih karakteristika gubitničkog razmišljanja i ponašanja. A pošto je ovo sajt za pobednike i one koji to žele da postanu želim da zapamtite veliku istinu: pobednici ne menjaju ciljeve i zacrtane programe njihovog postizanja u toku samog procesa. Ukoliko svaki put kad se nađete u teškoćama iz navedenih primera ili sličnim posegnete za novim režimom treninga ili novom dijetom samo zato jer je neko u teretani ili na netu rekao da je to „nešto najbolje i najdelotvornije“, i zaključite kako je upravo to ono što vam je potrebno kako biste se popeli na viši nivo, zastanite i zapitajte se: niste li se upravo tako osećali i pre početka režima koga sada želite da se otarasite?

Ono što zahtevam od vas je da po svaku cenu ostanete pri trenutnom režimu. Kad započnete ciklus treninga, obećajte sebi da ćete jedan period (bilo to tri ili šest meseci) dati sve od sebe kako biste isrcpeli krajnje mogućnosti određenog programa. A kad se jave teškoće, pre donošenja ishitrenih odluka razmotrite sve činioce. Ukoliko vam se težina ne menja a snažniji ste, da li vam se možda smanjio procenat masnoće a povećala mišićna masa? Ukoliko ne uspevate da povećate snagu, preispitajte svoju ishranu. Da li dovoljno spavate? Koliki vam je nivo stresa? Da li propuštate obroke? Ako ste iscrpljeni: koliko odmora sebi pružate? Znate li koliko kalorija unosite? Znate li koliko kalorija vam je potrebno? Ukoliko držite rigoroznu dijetu a ne možete da izdržite bez određenih namirnica: da li uopšte želite da skinete telesnu masnoću, okrivljujući efikasan program umesto prostog nedostatka posvećenosti? Ako prilikom pokušaja da povećate mišićnu masu to iskoristite za preterano gojenje, da li je program kriv za očigledno narušavanje ravnoteže u vašem telu koje je posledica isključivo nedostatka kontrole i halapljivosti? I, konačno, ako stanete pred ogledalo i pomislite kako izgledate loše i da program ne daje rezultate, sačekajte samo do sutra. Koliko puta nakon dobrog sna, ili kada ste siti ili dobro raspoloženi, sebi izgledate fantastično? Ne dozvolite da sasvim subjektivni utisak dovede do promene jasnog kursa.

Postavite sebi cilj, recimo: tri meseca pridržavaću se ovog programa, ovako ću trenirati, ovako se hraniti a ovoliko se odmarati. Dajte sve od sebe da budete što striktniji u svemu tome i tek nakon isteka predviđenog perioda vrednujte postignute rezultate i odlučite o daljim akcijama. Zadržite dobre stvari i, ukoliko smatrate da je potrebno, podesite ili promenite one koje vam se čine neadekvatnim. Ne možete očekivati iole pristojne rezultate ukoliko nijednom programu kome se posvetite na pružite dovoljno vremena, posvećenosti i usmerenosti.

 


Komentari su zatvoreni.