05.09.2011. Momir Iseni

Nadmašiti

Gledate se u ogledalo, pitajući se: jesam li najbolji/najbolja u svom sportu/poslu/polju delatnosti? Jesam li najbolji/najbolja što mogu da budem? Odgovor uvek treba da bude „Ne“. Postoji li negde neko bolji? Mogu li ja da budem bolji/bolja? Odgovor uvek treba da bude „Da“.

Svakog dana, dok gledate svoj odraz u ogledalu, budite sigurni da postoji neko koga je potrebno nadmašiti, i recite sebi „Treniram da pobedim, treniram da nadmašim, radim na stalnom podizanju svojih performansi.“ Uvek će postojati neko koga je potrebno nadmašiti, čak i ako ste na kraju ta osoba upravo vi. Kontrolišite sebe, nikada ne odustajte, i nikada ne prihvatajte da ste najbolji i da ne postoji više ništa što biste mogli da ostvarite. Od vas ne želim da čujem, niti vi od sebe želite da čujete reči „Zadovoljan/zadovoljna sam.“ Ukoliko uradite pet serija body matrixa sa 45 kilograma za 10 minuta nakon što ste prošli kroz najintenzivniju pshihofizičku probu svog života, dođite do daha i za sledeći trening postavite i napišite sebi novi, još smeliji cilj. Ukoliko podignete 20 ponavljanja u dubokom čučnju sa 150 kilograma pobeđujući i slamajući i poslednji trag slabosti u sebi, beskompromisno postavite novi, viši cilj. Ako ste skinuli 15 kilograma masnog tkiva i dostigli jednocifrenu vrednost telesne masnoće, okrenite se budućnosti i zapitajte se „Šta je sledeće? Koji je sledeći korak mog napretka?“ Za trajno, konačno zadovoljstvo postignutim nema mesta u treningu, kao ni u životu. Kada pomislite da ste najbolji, garantujem vam da će se neko pojaviti i nadmašiti vas. Znate li zbog čega? Jer on/ona nikada nisu zadovoljni time što su na svom najvišem nivou i što treniraju/rade/zalažu se na istom nivou na kom su započeli.

Ne postoji „moje najbolje“, bilo to postignuto vreme, izgled, podignuta težina, mentalna snaga. Postoje samo „moje ranije najbolje“ i „moj novi cilj“.


Komentari su zatvoreni.