09.07.2012. Momir Iseni

Lekcije istinskog šampiona

Olimpijske igre u Londonu samo što nisu počele, a jedan od sportista koji je obeležio prethodnu Olimpijadu je i junak ovog teksta. Ko nije pričao o Michaelu Phelpsu tokom i nakon Letnjih igara 2008? Sa osvojenih osam zlatnih medalja u Pekingu, kao i ukupno 14 zlatnih olimpijskih medalja, on je uspešniji od bilo kog učesnika dosadašnjih igara.

Jedna od najboljih strategija za usvajanje načina razmišljanja uspešnih je da date sve od sebe kako biste saznali što više o njima, stvarima koje rade i koje im se odvijaju u umu. Ukoliko malo istražujete o Phelpsu, naići ćete i na podatak da on konzumira 12000 kalorija dnevno. To svakako nije strategija koju vam preporučujem osim ako, kao i Phelps, svakodnevno ne plivate 5 do 6 časova, i u bazenu prelazite ukupno više od 80 kilometara nedeljno. Ali ono o čemu želim da razmislite je sledeće: koliko vremena provodite vežbajući? Koliko ste dosledni i disciplinovani u tome? Koliko ste posvećeni disciplinovanoj i strukturisanoj ishrani za koju znate da je ono što će vas odvesti do cilja? Koliko vremena provodite posvećeni svom cilju, pa bio on zlatna olimpijska medalja, napredovanje na poslu ili usavršavanje u bilo kojoj oblasti koju ste odabrali? Koliko ste posvećeni tome, koliko, dakle, trenirate, radite na tome, a potom radite, radite i radite još više?

Još jedna stvar karakteristična za Phelpsa: on završava trku najsnažnije što može! Svi se sećamo one famozne sedme trke, kada je Milorad Čavić u samom finišu dozvolio sebi da jednostavno otkliže do cilja, dok je Phelps načinio još jedan kratki zamah. I zbog toga, zbog tog dodatnog ulaganja energije, je i pobedio za stotinku sekunde. Dok je Čavić klizio, Phelps je finiširao svom snagom. Da li i vi dozvoljavate sebi da tako klizite na treningu, poslu, u životu, čekajući kraj dana? Nedelje? Meseca? Godine?

Davno pre no što je Olimpijada i počela, Phelps je napisao na papir broj zlatnih medalja koje planira da osvoji (zapamtite – „koje planira da osvoji“, a nikako „koje se nada da će osvojiti“!), i sa tim upoznao samo svog trenera. Nakon svoje osme pobede, obznanio je kako je njegov cilj bilo upravo osam medalja! Da li su vaši ciljevi konkretni, napisani i jasno vidljivi? Ukoliko nisu – napišite ih!

Na kraju, Phelps uvek zna svoje brojeve. Nakon svakog treninga, trener mu pokazuje postignuta vremena i ostvarene performanse i oni zajedno nastoje da ih poboljšaju. Koji su vaši brojevi? Koliko vam je trajao trening? Koliko vam je trajao prošli trening za iste mišićne grupe? Koliko opterećenje ste podigli i u koliko ponavljanja? Kolike su bile pauze između serija? Koliki vam je bio puls tokom kardio treninga? Koliko vremena vam je potrebno za pojedinačne zadatke na poslu? Koliko poziva da uputite kako biste zakazali jedan sastanak? Koliki je vaš učinak na poslu u konkretnim pokazateljima? Morate pratiti svoje performanse – svoje brojeve – ukoliko želite zlatnu medalju!

Teško je, kažete? Nije valjda? A šta biste vi radije radili? I kako mislite da dođete do bilo čega što je zaista vredno? Ne dozvolite da od svega što možete da naučite od vrhunskog šampiona ostane samo preporuka o 12000 kalorija dnevno!

 


Komentari su zatvoreni.