08.10.2019. Momir Iseni

Kako ćete danas trenirati?

 

Koliko vremena bacite u teretani za godinu dana? Ne pitam koliko vremena provedete – već upravo koliko bacite? Ako bi sabrali beskorisne razgovore sa drugim vežbačima, gledanje televizora, proveru najnovijih postova na Instagramu i Fejsbuku ili posmatranje zgodnih devojaka, šokiralo bi vas koliko časova jednostavno bacate, prepuštajući ih stvarima koje vam ni na koji način ne pomažu da budete bolji. Jedna od stvari koja se retko pominje, a ima ogroman uticaj na efikasnost i rezultate treninga, je maksimalno smanjenje i eliminacija uludo bačenih trenutaka (sekundi, minuta, sati, dana…) u teretani.

Angelo Dundee, trener Muhammeda Alija, se seća kako je ovaj napredovao od stanice do stanice treninga – od preskakanja konopca preko vreće za udaranje do ringa – bez odmora, uz zastrašujući fokus. „Jednom prilikom mi je“, seća se Dundee, „tokom sparinga rekao da poređam sve borce i da će ih on nokautirati jednog po jednog.“

Vaše vreme je dragoceno (oni koji smatraju da nije ne treba ni da se zamaraju čitanjem ovog članka – neka umesto toga provere životno važne „novosti“ na društvenim mrežama). Sve se svodi na dolazak na trening sa odgovarajućim, pravim stanjem uma, usmerenošću koja se ne uključuje po dolasku u teretanu nego je već spremna – dolazak u teretanu treba samo da je pojača i izoštri. A kad ste već tu, radite sve što je potrebno ne dozvoljavajući ma kakvo odvlačenje pažnje i odliv energije.

Provedite svaki sekund svakog treninga usmereni na to da postajete sve bolji. Loša muzika u teretani? Ako trenirate kako treba, nećete je ni čuti. Ako trenirate kako treba, pažnja će vam biti okrenuta onom što zaista treba da čujete – sopstvenom telu i umu. Koristite svaki trening da sve bolje sagledavate trenutna ograničenja i načine na koje telo (ne) odgovara na podsticaje kojima ga izlažete. Tako ćete graditi na postojanim temeljima, koristeći stvari koje deluju a oslobađajući se onih koje nemaju svrhu. Razvijaćete i izoštravati instinkt da se nikad ne osetite udobno u bilo kom režimu treninga – ako neprestano pratite i osluškujete nagoveštaje tela, ono će vas nenametljivo usmeravati u novim pravcima.

Ako zaista želite da preoblikujete telo, postanete vitkiji ili se na dostojan način spremite za takmičenje, nećete imati vremena da slušate ostale vežbače, a pogotovo ne da  se osvrćete za zgodnim devojkama (ako vam, međutim, ništa od toga nije cilj i imate vremena na bacanje, nastavite kao i do sada). Veća opterećenja (koja dovode do otkaza mišića između šestog i osmog ponavljanja u seriji) su, zajedno sa kraćim periodima odmora (manje od minut) između serija, najzahvalnija za smanjenje masnih naslaga i oslobađanje hormona rasta. Držite se ujednačenog, efikasnog ritma, mentalno usmereni na sledeću seriju, sledeća ponavljanja. Krećite se kroz trening sa hirurškom preciznošću i mentalnom oštrinom.

Ako od sebe očekujete više – bolje rezultate i veće domete – ne možete jednostavno nastavljati kao do sada. Vaše trenutno stanje – bilo da je reč o izgledu, bilo rezultatima – je neposredan, direktan rezultat svega što trenutno radite, kako u teretani ili na sportskom terenu tako i za stolom i u životu. Da ostanemo kod Alija: on nije trenirao da bi izgledao bolje u majici bez rukava – celokupan njegov trening je bio usmeren na to da ga učini što efikasnijim protiv momaka čija je jedina namera bila da ga pošalju na pod. Neprestano imajući to na umu, nikad nije bio zadovoljan. Ako bi mu na kraju dana ostalo snage, ostajao je duže. „Negde, sada, Joe Frazier i dalje trenira“, govorio je. Pa je trenirao i on.

Njegov trening je bio sveden na neophodnu suštinu. Trenirao je sa mentalnim sklopom sa kojim bi svi trebalo da treniramo – kao da se spremamo za borbu, sa potpunom, nepodeljenom usmerenošću. Njegova kilometraža bila je dvostruko veća od potrebne, sparing dvostruko veći od potrebnog – ako je trebalo da se bori 15 rundi, sparingovao bi za 30.

Bivši Mr. Olympia Ronnie Coleman izrekao je čuveno: „Svako želi da bude bodibilder, ali niko ne želi da podiže velika opterećenja.“ Veličanstvenost nije nešto na šta slučajno nabasate – ona se zaslužuje napornim radom. Možda ste dobri, ili čak vrlo dobri – ali šta vas sprečava da budete fantastični? Iako je vaš jedini istinski suparnik osoba u ogledalu, u obavezi ste da nepretano nadilazite dosad ostvarena dostignuća, bilo to veće opterećenje, veća gustina treninga, više kilometara, više ponavljanja. Uložite sav raspoloživi napor i koncentraciju u svaki trening i telu nećete ostaviti drugi izbor nego – napredak.

Trening je mnogo više od teških serija i bujica znoja. Ono što razdvaja šampione od ostalih je spremnost da neguju prirodnu sposobnost i posvećenost da sistematski i bespoštedno uklanjaju slabe tačke. U pitanju je ovladavanje sposobnošću da podstaknete poželjne promene u telu – da ga navedete da radi i menja se u pravcu koji želite. A to nije moguće bez usmeravanja pažnje. Sa godinama, sposobnost da na treningu probijate zidove postepeno jenjava. Zato je, sada kad ste (nadam se) još daleko od toga, vreme da ovladate svojim umom i telom i na pravi način uživate u naporima koje organizam može da podnese. Čuveni glumac Clint Eastwood je, u intervjuu datom u svojoj šezdesetoj, govoreći o treninzima u teretani koje je rigorozno sprovodio svakog dana rekao da, kad čovek dođe u izvesne godine, svaki trening može biti poslednji – i zato ne propušta nijedan, niti štedi sebe na njima. Uz nepodeljenu pažnju.

Kako ćete, dakle, danas trenirati?


Komentari su zatvoreni.