03.02.2015. Momir Iseni

Pazite šta jedete tokom praznika – i ostale dijetetičarske gluposti

DSC00590Nakon još jedne uspešne godine, sutra popodne putujem u rodno mesto, Bačku Palanku. Unapred se radujem kićenju jelke i prostorija, pakovanju poklona, i…

… fantastičnim poslasticama koje sprema mama.

Ako iko od vas smatra da se radi o nekim ultra „zdravim“ receptima za, recimo, kolače, neka ne živi u iluzijama, jer nema ni govora o „zdravim“ inkarnacijama kolača sa niskim sadržajem masti, ili onih bez glutena, sa povećanim sadržajem proteina i zaslađenih stevijom umesto šećerom.

Ne, radi se, kao što se uvek i radilo kada su dom i praznici u pitanju, o PRAVOJ STVARI, pravim kolačima. Znate već, kolačima koji sadrže margarin, šećer i brašno. Kolačima uz koje vam je potrebna velika šolja mleka kako biste ih na pravi način „pogurali“. Kolačima za koje će vam najveći broj „eksperata za nutricionizam“ savetovati da ih u potpunosti izbegavate.

Uvek mi je donekle zabavno videti zbunjenost na ljudima kad shvate koliko često uživam u kolačima ili sladoledu, ili da ne jedem sve vreme isključivo „proteine i povrće“ (u stvari, ne jedem proteine najveći deo vremena!). Ali, kažu oni, zar se sve ne svodi na unos dobrih i izbegavanje loših namirnica? Zar nije poenta XTNsity pristupa upravo u tome? Odgovor je, i to ponosno tvrdim – veliko, ogromno NE! XTNsity pristup NIKAKO nije zasnovan na isključivom unosu „dobrih“ i izbegavanju „loših“ namirnica. (Ne volim čak ni takvu kategorizaciju!) Ali prvo, želim da vas ohrabrim da – kao dodatku porodičnom i prijateljskom okruženju, šalama, pesmama i dobrom raspoloženju – poput mene, tokom praznika uživate i u kolačima i poslasticama. A evo i zbog čega.

Kad neko počne da se bavi fitnesom u bilo kom njegovom obliku, sa sobom neizbežno donosi i svoje ideje o tome šta hrana zapravo predstavlja, čak i ako do tada nije zaista razmišljao o tome. Za različite osobe hrana tako može biti niz stvari: gorivo, nagrada, kazna, bekstvo, sramota, sloboda, kao i mnogo čega drugog. Ali za mene, pa dakle i za pristup iza kojeg stojim, hrana predstavlja – informaciju. Na neki način ona je priča, naracija koja uobličava svakodnevni život, zdravlje i funkcionalnost. Stoga, kada je hrana informacija, ne postoje „dobre“ ili „loše“ namirnice. Postoje samo izbori.

Ali upravo IZBOR je ključna stvar. Jer, svaki put kada odaberete da jedete jednu, a ne neku drugu namirnicu, time glasate za ono što je u tom trenutku za vas od istinskog značaja. Naravno, možda toga niste svesni, ali to je upravo ono što činite. Jer svaka odluka JE proračun – onoga što vam u datom trenutku zaista znači. Stoga, sada kada su praznici nadohvat ruke – šta je ono što vam sada ZAISTA znači? Da li je to da se osećate dobro (šta god „dobro“ značilo za vas)? Da se povežete sa voljenim osobama? Da istinski hranite svoje telo? Hranite svoju dušu? Prisećate se porodičnih vrednosti i uživate u tradiciji? Ako tako posmatrate stvari, tu ne može biti mogućnosti za osudu bilo kog odabira, jer nijedan nije pogrešan. VI određujete sopstvene prioritete. A nekada druge stvari zaista TREBA da nadvladaju puki „nutricionizam“.

Nisam tu da vam govorim šta da radite, kako da mislite ili se osećate. A pogotovo ne da bih vas naveo da osećate krivicu, posramljenost, nervozu ili depresiju. Umesto svega toga, želim da vam pomognem da razmislite o pitanju i, nakon toga, načinite izbor sa više pažnje i više svesti o njemu. Više istinskog razumevanja o tome kako (i gde!) zaista stoje stvari. Jer, knedle sa šljivama i rezanci sa orasima imaju sjajan ukus kada su načinjeni sa ljubavlju i dele se sa porodicom i prijateljima. Jednostavno je tako, i ne zanimaju me bilo kakve racionalizacija kojekakvih „eksperata“ koji propagiraju neprestanu striktnost. Ne postoji trenutak u kome, kada sam za porodičnom trpezom u rodnom domu, ne osećam ljubav uloženu u svako jelo na stolu (vidi sliku!). I, bez obzira na to što većina okrenuta fitnesu ima problema da to zaista shvati, ubeđen sam da je osećati se dobro jedan od ključnih činilaca uživanja u životu i samog zdravlja.

I, budite uvereni, ako se mučite upravo sa ovim delom priče o ishrani, i želeli biste da je „dopišete“ na način koji bi u nju uključio i radost (istinskog uživanja u hrani), slobodu (u njenom odabiru) i ukus (svega onoga što zaista volite) – ne prestajući da radite na dostizanju boljeg izgleda – upravo u tome je poenta mog pristupa. Možete imati sve to. Možete imati sve to.

Stoga, moja prva preporuka za nastupajuće dane je:

Uživajte u određenoj količini poslastica tokom praznika! Ili u bilo kojoj drugoj namirnici koju volite ali smatrate da je na bilo koji način „nedozvoljena“. Samo činite to svesno, sa potpunim užitkom i – što je ono na čiji značaj nastojim da na pravi način ukažem ljudima – lagano.Umesto da samo beslovesno gutate a potom iščekujete neminovno kajanje, nastojte da osetite istinski ukus onoga u čemu uživate. Sa svesnom namerom da uživate u svakom trenutku. A potom, bez krivice nastavite dalje. (Da se vratim maločas pomenutom osećaju svesti o ljubavi uloženoj u pripremu jela na porodičnoj trpezi – obično halapljivo gutanje tako pripremljene hrane mi je nezamislivo, tako nešto predstavljalo bi potpuno trivijalizovanje nečijeg (u ovom slučaju majčinog) truda i potpuno odsustvo svesti o smislu uloženog vremena i rada, da ne pominjem banalizovanje čitavog razloga porodičnog okupljanja koji svakako ima neuporedivo viši smisao od puke prilike za neograničeno ždranje.) Jer, tvrdim vam, uz odgovarajući pristup, možete ići u pravcu više uživanja i ispunjenosti njime ISTOVREMENO popravljajući u zdravlje, izgled i kondiciju. Da još jednom ponovim– ISTOVREMENO.

Ali čak i ako još uvek niste spremni da prigrlite ovaj svetonazor jer je ograničavanje jedini način na koji osećate da imate kontrolu, jer ne verujete da je uživanje u određenim namirnicama bez krivice uopšte moguće, jer ste uhvaćeni usred neprestanog kruga ograničavanja, neuspeha, ozlojeđenosti i kajanja, setiću vas se dok budem uživao u štrudli sa makom, a naročito u božićnoj listači. Jer to uživanje me neće odvesti dalje od ciljeva koje imam pred sobom. Naprotiv, čineći me ispunjenijim (jer istinsko uživanje čiji pravi smisao vam je poznat ima tu fantastičnu osobinu), vodiće me tome da ih dostignem još lakše.

Jer, bez obzira šta o tome mislili oni od vas koji i dalje sumnjičavo odmahuju glavama, ja znam da povezanost, ljubav i uživanje MOGU biti stalno prisutni, kao deo celine koja zajedno vodi ka boljem zdravlju. Nadam se da ćete, bolje pre no kasnije, otkriti koliko je to istina.

Srećni praznici! Zarad sebe, zarad svih oko vas, ispunite ih istinskim uživanjem!


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *