20.09.2015. Momir Iseni

Najbolji program treninga – neprestano prilagođavanje

Trening je neprestano preispitivanje

Razumete li značaj pravilne tehnike vežbanja i potrebe za bezbednošču? Da li ste mentalno pripremljeni za vrstu treninga kome se podvrgavate? To su bitni činioci koji se ne smeju izostaviti iz razmatranja. Ako zdrav razum nije uključen u program treninga (a pretežno nije – pogledajte vežbače oko sebe i „stručnjake“ koji sa njima rade!) vežbač za rezultat dobija izgubljeno vreme, frustraciju , a često i povredu. Ništa me ne izluđuje toliko kao nedostatak brige i posvećenosti detaljima!

Snaga i sposobnost korišćenja te snage su od ključnog značaja. Način korišćenja snage u suštini predstavlja sposobnost iskazivanja celokupne telesne sposobnosti. To je prava suprotnost stanju u kome je neko snažan a mišići su mu u suštini beskorisni. Težite smeši snage, izdržljivosti, brzine, eksplozivnosti, mentalne čvrstine i sveukupnog zdravlja.

Ako ne vežbate uravnoteženim pristupom, verovatno imate spremne izgovore u pogledu toga zbog čega niste u stanju da izvodite određene vežbe ili aktivnosti. Svaki takav izgovor je u suštini pokušaj opravdavanja zbog čega niste u sveukupno uravnoteženoj kondiciji.

Kad nabacite težinu i usmerite se isključivo na prirast snage, trčanje i vežbe sa sopstvenim opterećenjem su istinski izazov. Masivne individue lako počinju da nalaze izgovore i načine za izbegavanje vežbi i aktivnosti koje im pokazuju pravo stanje stvari – to je ljudska priroda. „Težim razvoju snage, stoga mi nisu potrebni treninzi za jačanje kondicije“. U suštini, jedino za šta su oni sposobni je podizanje velikih težina u malom broju ponavljanja. To nikako ne podvrgava pojedinca izazovu, niti ga čini boljom osobom (ključno merilo!), jer ostaje u zoni udobnosti, u kojoj se suočava samo sa poznatim i predvidljivim izazovima.

Ako težite tome da budete bolji od proseka, ne smete dozvoliti sebi da krenete tim putem. Radite vežbe koje čine da se osećate neugodno, i radite ih često – uskoro ćete postati jači u svemu onome što su bile vaše slabe tačke. A uz to, osećaćete se neuporedivo bolje, svesni činjenice da ste u stanju da uzvodite ono što nikada niste mogli.

Što ste u boljoj formi, biće vam sve lakše da se oporavljate od redovnih intenzivnih treninga. Kad ste van forme, naporan trening će vas iscrpeti za čitav ostatak dana. Kad ste u formi, u stanju da ste da ozbiljno vežbate i uz to imate energije da obavljate ostale dnevne aktivnosti na visokom nivou, šta god da je u pitanju.

Trening zahteva svođenje na najneophodnije

Morate da naučite da mislite za sebe. Da neprestano mislite za sebe. NEMOJTE slepo preslikavati bilo čiji program ili nešto što ste pronašli u knjizi ili članku na internetu a da nemate predstavu da li će vam pojedinačne vežbe ili čitav program zaista pomoći u dostizanju ciljeva.
Važite za ili protiv u skladu sa SVOJIM potrebama ili, ako ste trener, sa individualnim potrebama onih koje vežbate. Budite predvodnik i neko ko kritički razmišlja, a ne sledbenik. Nema srca, nema strasti u slepom sledbeništvu. Odvojite vreme za istinsko promišljanje – radi se o vama!

Cilj treninga je poboljšanje performansi i smanjenje mogućnosti povređivanja u specifičnom sportu/životnom stilu/poslu. Kad god zaključim da vežba ili program nisu od koristi vežbaču, istog trenutka menjam stvari. Čim nešto prepoznate kao suvišno, ne ustručavajte se da ga odstranite.

Greške u treningu najvećim delom potiču usled nedostatka razmišljanja i pogubnog mentaliteta koji ne želi da uči i ovladava novim, potencijalno boljim, metodama.

Ne mešajte trening koji donosi rezultate sa treningom koji traje određeno dugo i donosi određeni nivo iscrpljenosti. To što je neko ispuzao iz teretane iscrpljen i smlavljen i što se tokom vežbanja nalazi na ivici povraćanja nipošto nije pokazatelj kvalitetnog treninga. (Zapravo, takav trening je izuzetno loš.)

Vežbajte upravo koliko je dovoljno. Minimalističi pristup: samo dovoljno i ništa više od toga! Neka ostali vežbaju više – neka pretreniranost i nepotrebni, preveliki nivoi stresa budu njihov problem.

Napustite teretanu osećajući se bolje no kad ste u nju ušli. Sveden, inteligentan pristup teži smanjenju svih nepotrebnih stresova kako u teretani, tako i u životu, i sjajan je lek za telo i psihu jer povećava radost vežbanja i podstiče oporavak. Sve iznad minimalno potrebne količine rada ili intenziteta vodi ka razvoju negativnih osećanja ka treningu.

Ne verujte nikome ko pokušava da vas ubedi u neki najbolji program plana ili ishrane samo zato što je to mišljenje većine. Usmerite se na svoje individualne potrebe, kako fizičke tako i psihološke. Vežbač (a pogotovo trener!) nikad ne bi smeo da izbaci vežbe ili metode koji su mu (ili klijentu) do tada pomagale da poboljšava performanse.

Nauka i sleđenje pravila NISU uvek apsolutni arbitri, jer trenutni nivo nauke ne može da objasni sve faktore značajne za trening. Čak i ako trening možda ne odgovara načinima na koje bi telo „trebalo“ da reaguje na njega, često je nečija ličnost ono što je od ključnog značaja kod određivanja stila i intenziteta vežbanja. Rezultati treninga često su određeni načinom na koji se vežbač oseća ili na koji misli o treningu. Kad vežbate (sebe ili nekog drugog), ne plašite se da idete nasuprot nekog savršenog treninga kako biste zadovoljili psihološke potrebe koje pomažu kod poboljšavanja performansi.

Trening je i na drugim mestima, ili – kakvi ste u jednoj oblasti, takvi ste u svim ostalim

Analizirajte svoj učinak. Bilo da je u pitanju način izvođenja vežbi, način na koji jedete (da – upravo način na koji jedete!), vaše veštine komunikacije, bilo šta što ste skoro preduzeli u bilo kojoj životnoj oblasti. Kada je u pitanju profesija kojom se bavite, imajte na umu osnovno pravilo koje ima prednost nad svim drugim: „Uvek činite više no što ste plaćeni!“ Naravno, pod uslovom da zaista želite da investirate u svoju budućnost.

Suočavajte se sa strahovima, sumnjama i nepoverenjem u sebe. To je jedini način na koji ćete ih nadvladati. Ne zanemarujte ih – suočite se sa njima! Radite na snazi volje kojom ćete promeniti pravac kretanja. Ako vam to (plan treninga, režim ishrane, bilo šta) ne donosi koristi koje želite, NE MORATE da nastavite da činite ono što ste činili tokom poslednjih pet godina. Odaberite novi pravac i nastavite njime. Koristite svoju moć odlučivanja i snagu volje kako biste pokrenuli proces. Uklonite greške. Investirajte već sada u sledeću, i godine koje dolaze nakon nje. I gledajte kako time činite suštinsku razliku.

Priznajte sopstvene greške. Ponekad morate da ih priznate drugima. Najčešće je dovoljno da ih priznate sebi i više ih ne ponavljate.

Izoštrite svoje ciljeve. Postavite više ciljeve. Težite nečemu iza i iznad onoga što smatrate da ste u stanju da postignete. Težite boljem tren ingu, boljem životu. Najboljem do sada. A potom i boljem od toga.

Verujte u sebe. Naravno. Morate verovati u mogućnosti: Ne postoji veština koju niste u stanju da savladate, ne postoji disciplina u kojoj se ne možete okušati, nema tih časova na koje ne možete ići. Pogotovo nema knjige koju ne možete pročitati.

Tražite mudrost. To je komunikacija najviše vrednosti. Tražite mudrost koja stvara odgovore. Tražite mudrost koja stvara veru u to da su stvari moguće. Ne želite da je taj proces lakši – želite da budete bolji! Tražiti mudrost u treningu je za većinu ljudi nešto potpuno apstraktno. Međutim, upravo trening je idealna aktivnost kroz koju, uspostavljanjem jedinstvene veze sa osnovama bića kroz introspekciju koju omogućava, na raspolaganju imate pristup mudrosti. Činjenica da je za mase trening banalna i površna aktivnost koja „nabacuje masu“, „skida kilograme“ ili „zateže zadnjicu“ je svedočanstvo plitkosti osoba koje sebe, kao je rekao Kjerkegor, „anesteziraju trivijalnim“. Budite iznad takvih jednodimenzionalnih kreatura, tražite više – i pronaći ćete mnogo.

Pristupajte stvarima intenzivno. Uvek možete okrenuti potenciometar i pojačati muziku života za stepen ili dva. Izoštriti sliku i zvuk i još malo ih razdvojiti od šuma. Uložiti više sebe u bilo šta što činite. Biti malo jači, malo mudriji, malo usmereniji. Povećajte svoj doprinos sopstvenom životu. Ulažite sve što imate u sve što činite – a potom težite još većoj vitalnosti, većoj snazi i entuzijazmu, većem unutrašnjem svetu, njegovoj širini i dubini.

Pronađite svoje mesto. U bilo čemu što činite, pronađite najbolju poziciju iz koje ćete biti u stanju da obavljate stvari najbolje, i ubrzo ćete se pomeriti iz te pozicije. Nastavite da preduzimate aktivnosti punom snagom, činite sve što je u vašoj moći. Ako mislite da to činite upravo sada, da li ste sigurni?

Kroz sve što činite, zahtevajte od sebe integritet. Integritet je kao lojalnost – ne možete ga očekivati od bilo koga drugog, samo od sebe. Budite najbolji primer lojalnosti, i imaćete lojalne sledbenike. Budite najbolji primer integriteta, i okružićete se ljudima od integriteta. Povedite i nastavite da vodite.

Uživajte u disciplini. Disciplinovanost gradi i stvara. Aktivnost zasnovana na disciplini stvara bogatstvo bilo materijalnih bilo nematerijalnih stvari, stvara jedinstvenost, stvara produktivnost kao pretpostavku svega.

Borite se za ono što je ispravno. Ako želite nešto vredno, morate se (iz)boriti za to. Borite se sa suparnicima (ko ili štadog oni bili) i zadržite veru. Borite se sa bolešću i zadržite veru. Borite se sa silama koje vam postavljaju izazove i zadržite veru.

Prvi. Deseti. Ko zna koji, bilo koji put. Sve do kraja.

Pročitajte prvi deo članka ovde.


2 Odgovora na “Najbolji program treninga – neprestano prilagođavanje”

  1. Biljana Pavlovic

    Veoma ohrabrujuć tekst koji podstiče na snagu volje i istrajnost da ostvarimo plan koji smo sebi zacrtali. Problemi i nevolje kroz koje trenutno prolazimo neće nas svladati ako budemo imali čvrst stav da stignemo do cilja i budemo zadovoljni onim što smo postigli stalno težeći napred.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *