29.12.2015. Momir Iseni

Kamen po kamen, godina po godina

Još jedna Nova godina samo što nije. Po pravilu, mnoštvo ljudi ulazi u nju odlučno da „konačno“ unapredi zdravlje. Ulaže se u članarine za teretane, otpočinje sa novim dijetama, poručuju svakojake naprave za vežbanje kod kuće.

Već znamo da je većina tih „čvrstih“ odluka osuđena na propast, često i pre dolaska proleća. Članarine ostaju neiskorišćene, dijete se pokazuju kao neodržive, a naprave za vežbanje završe kao skupi čiviluci za odeću.

Ciklus će se ponoviti i sledeće Nove godine: većina će početi iznova, često u još gorem zdravstvenom stanju no lane. Nikad ne dolazi do dugoročnog napretka. Zbog čega iz godine u godinu stvaramo preduslove za neuspeh?

Telesno i umno zdravlje je pod neprekidnom opsadom modernog okruženja. Brza hrana, nemilosrdni i bezosećajni šefovi, dugo radno vreme, neprestani finansijski problemi, emotivni konflikti, premalo (prečesto lošeg) sna i svakovrsni hemijski i biološki zagađivači su nerazdvojni deo sveta u kom živimo. Uz sve te neprijatelje zdravlja koji naprestano kucaju na vrata, moramo ulagati sve više napora kako bismo dostigli i zadržali optimalno zdravlje. Moramo izgraditi pravu tvrđavu zdravlja koja bi nas čuvala od modernog okruženja.

Osnovni razlog zbog koga većina odluka ostaje neostvarena vrlo brzo nakon što su donete ima manje veze sa samim odlukama a više sa načinom na koji se primenjuju – drugim rečima, sa planom. Nastojanje da se trenutni način života preko noći radikalno izmeni analogno je izgradnji velikog zida od cigle ili kamena – ali bez maltera. Tako relativno brzo možete izgraditi naizgled impresivan zid, ali on će se ubrzo neminovno okruniti i pod najtananijim spoljašnjim pritiskom – svakako ne nekim dostojnim da se nazove istinskom opsadom.

il_570xN.517239947_trd0Da bi se izgradila neprobojna, snažna i otporna Tvrđava Zdravlja, svaka cigla i kamen moraju biti položeni i zapečaćeni dobrim malterom. Taj proces zahteva vreme i trud, ali rezultuje građevinom koju je iz godine u godinu moguće nadograđivati, umesto nepostojane kontrukcije koju je svake godine potrebno zidati od temelja.

Svaka cigla/kamen vaše tvrđave je mala pozitivna promena u načinu života. Svaka promena mora biti zapečaćena na svom mestu malterom vremena. Kad ste u stanju da u svoj dnevni raspored tokom barem tri meseca ugradite malu promenu navika ili ponašanja, šanse da je se pridržavate tokom ostatka života se značajno povećavaju. Upravo to je način na koji ćete moći da lagano i postojano gradite svaki zid svoje tvrđave, a da sam proces gradnje bude održiv.

Postoji mnoštvo potencijalnih cigala (promena u načinu života) za svakog onog ko je spreman da ih potraži. Mnoge od njih sam podelio sa vama što u newsletterima, što u člancima na sajtu. Za Novu godinu, odaberite nekoliko za koje smatrate da su vam najpotrebnije i učinite ih delom života tokom naredna tri meseca. Do aprila, nove cigle više neće biti tek noviteti i promene već će postati deo zida vaše tvrđave, čvrsto ugrađene na svom mestu i postojane. Nakon toga odaberite par sledećih cigala i nastavite proces. Čak i da birate po dve promene na svaka tri meseca, do sledeće Nove godine ćete dobrano biti na putu da imate impresivne zidine. Umesto da otpočinjete iznova, imaćete strukturu na koju ćete moći da se oslonite i da na nju nadograđujete. Jedino tako se gradi Tvrđava Zdravlja i ostvaruje dugoročno održiva vitalnost.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *